USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

РФ маніпулює темою обміну полоненими, щоб підірвати ухвалення рішень в Україні, – ISW

30 Травня 2024 14:23
Кремль використовує тему обміну військовополонених, як ще один прийом для підриву процесу прийняття рішень в Україні.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що напередодні призначена Кремлем уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова звинуватила Україну у висуненні «надуманих вимог», які спричинили паузу в обміні військовополоненими протягом останніх кількох місяців, і заявила, що Росія нібито робить все можливе для підтримки діалогу з українським урядом і Міжнародним комітетом Червоного Хреста у справах військовополонених.

Представник українського Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко торік у листопаді зазначав, що Росія влітку того ж року призупинила обмін військовополоненими влітку з невстановленої причини.

Останній обмін військовополоненими між РФ та Україною відбувся 8 лютого 2024 року за сприяння Об’єднаних Арабських Еміратів.

Читати ще: Росія планує влітку посилити депортацію українських дітей, – ISW

«Радіо Свобода» 29 травня повідомила, що Україна була змушена відкрити третій табір для російських військовополонених частково через «фактичне блокування обмінів російською стороною», а частково через зростання кількості російських дезертирів, які стають військовополоненими.

«Протягом останніх місяців після останнього обміну військовополоненими Росія вчинила низку очевидних зловживань щодо українських військовополонених, включаючи страти без суду і слідства та використання військовополонених як живих щитів на полі, а також нібито функціонування «чорного ринку» для продажу українських військовополонених російським воєнізованим угрупованням», – йдеться у звіті ISW.

Аналітики Інституту зауважують, що Росія також використовує батальйон, що складається переважно з українських військовополонених, для ведення бойових дій в Україні, що є ще одним кричущим порушенням Женевської конвенції про військовополонених.

Читати ще: Близько 10 тис. грн на одного: розповіли про витрати на утримання російських полонених

«Звинувачення Москалькової в тому, що Україна є стороною, відповідальною за припинення обміну військовополоненими, може бути спробою перекласти провину на Україну і приховати безліч зловживань з боку Росії щодо українських військовополонених, що може призвести до розпалювання незадоволення в українському суспільстві і відвернути увагу від підтримки України з боку західних країн», – вважають аналітики ISW.

Вони припускають, що «Росія використовує політику обміну військовополоненими як ще один прийом для підриву процесу прийняття рішень в Україні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus