USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.36 10.50

Рекордна хвиля тепла в Антарктиді: температура піднялася на 30 градусів вище за норму

7 Серпня 2024 23:36
Антарктиду накрила рекордна хвиля тепла.

Про це пише УНІАН з посиланням на The Watchers.

Як повідомляють, температура поверхні в деяких частинах Антарктиди нещодавно піднялася майже на 30°C вище за норму, спричинивши те, що вчені називають антарктичною хвилею тепла. Цю температурну аномалію атмосферний вчений із Вашингтонського університету Едвард Бланшар описує як майже рекордну або навіть рекордну подію для регіону.

Зимові температури в Антарктиді у середньому становлять близько -20°C, а піки сягають від -70°C до -80°C. Однак кілька станцій в Антарктиді нещодавно зафіксували температуру на 20-30 °C вищу за норму, що є однією з найвищих позитивних температурних аномалій на планеті.

Читати ще: Тайфуни по всьому світу стануть ще сильнішими: вчені попереджають про небезпеку

«Теплова хвиля на Антарктичному плато незвичайна радше своєю тривалістю, ніж інтенсивністю, хоча деякі значення примітні», – каже аналітик температури в Антарктиді Стефано Ді Баттіста.

На станції Південного полюсу був найтепліший липень з 2002 року, температура була приблизно на 6,3°C вищою.

Причина цієї хвилі тепла залишається незрозумілою, але вчені припускають, що вона може бути пов'язана з атмосферними змінами на висоті близько 30 км над поверхнею в стратосфері. Цього року рідкісна подія раптового стратосферного потепління над Антарктидою призвела до підвищення висотних температур і вплинула на нижню атмосферу.

Читати ще: Танення льодовиків змінює час доби і може порушити роботу інтернету та GPS

Ослаблений полярний вихор порушив струминну течію, дозволивши холодному повітрю дрейфувати на північ, що й призвело до різкого підвищення температури поблизу Південного полюсу.

Очікують, що порушення полярного вихору і незвичайне негативне Антарктичне коливання вплинуть на Австралію, Нову Зеландію, Бразилію та інші країни Південної півкулі. Численні прогнози вказують на приплив холодного повітря в Південну Америку, що принесе дуже холодну погоду на південь Бразилії та потенційно спричинить дощі в зазвичай сухих районах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus