USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.55 41.85
  • PLN 10.60 10.80

Реальна історія – покривлена, поламана, але наша: у Луцьку відзначили переможця літературної премії імені Івана Корсака. Фото

Сьогодні 09:14
Наш славетний земляк, почесний громадянин Луцька Іван Корсак – інтелектуал, журналіст, письменник, громадський діяч – доклав багато зусиль, аби повернути Україні її власну історію. Не офіційну – написану у Москві прокомуністичними ідеологами, а правдиву.

Як зазначила дружина Івана Феодосійовича Марія Іванівна, пригадуючи тернистий шлях перших творів чоловіка (а це був далекий нині 1982 рік), він намагався відродити історію – реальну, покривлену, поломану, з брехнею перемішану, але нашу.
Саме для підтримки усіх, хто продовжує справу Івана Корсака, родина письменника спільно з видавництвом «Ярославів Вал» започаткувала іменну літературну премію. Згідно з її положенням, твір, представлений до участі на здобуття нагороди, обов’язково має бути присвячений історії України, написаний українською мовою на високому художньому рівні та мати великий читацький розголос. Вручення відзнаки та грошової винагороди, яка цьогоріч зросла до 100 000 гривень, відбулося 15 вересня – у день народження Івана Корсака.
Нагадаємо, що першим лауреатом премії у 2018 році став заслужений діяч науки і техніки України Петро Кралюк за книгу історичної прози «Синопсис». Другим – прозаїк, поет, критик Микола Суховецький з Одещини за трилогію про Кирило-Мефодіївське братство. Третім – письменник, редактор, блогер і політичний оглядач Юрій Винничук за романи «Аптекар» та «Сестри крові». Вчетверте нагороду вручали казкарці, журналістці родом з Чернівеччини Зірці Мензатюк за повість для підлітків «Як я руйнувала імперію». Вп’яте переможцем став письменник із Жовкви Петро Лущик за роман «Час нескорених» – сьому книгу його «Галицької саги». Минулого ж року перемогу здобув роман київського літератора Сергія Грабара «Святополк ІІ Ізяславович».

Символічно, що цьогоріч вже сьомого лауреата іменної премії вшановували у музеї, який відтепер розташований на вулиці Івана Корсака. Нагадаємо, що донедавна це була вулиця Карбишева.

Перед оголошенням результатів думками з гостями поділився фундатор премії Віктор Корсак: «Часто думаю над тим, що таке добро, що таке зло. З позиції різних сторін одна й та ж сама подія змінює значення та забарвлення. Розібратися якраз і допомагає історичний роман, адже просто факти чи цифри так не впливають. Там, де є минуле, там можна зробити певні висновки, прийти до правильніших рішень. Трансформуються думки, цінності, ідеї».
Тож сьомим переможцем літературної премії імені Івана Корсака став львівський поет, драматург, прозаїк Ігор Гургула за роман «Вершник волі».
Автор понад десятка повістей і п’єс, п’яти романів і сотні новел присвятив увагу постаті Євгена Коновальця. Ігор Гургула, збираючи матеріал для книги, працював більше року у архівах, зокрема Фундації Ольжича. Це дало змогу вперше в українській літературі зобразити маловідомі чи навіть незнані дотепер факти з життя полковника Коновальця – творця і очільника Організації Українських Націоналістів.
«Шановні друзі, якщо тут сьогодні присутня душа Івана Феодосійовича, то вона радіє. Кожен митець мріє, щоб після фізичної смерті його твори, ідеї, ім’я жили. Є дуже багато письменників, вони відходять у забуття, а ім’я Івана Корсака живе. Хочу сказати, що своєю творчістю він воскресив постаті багатьох людей. І дав нам гідний приклад для наслідування», – підкреслив Ігор Гургула.
Письменник розповів, що для нього означає ця перемога.

«Це, найперше, визнання того, що я щось вартую у літературі. Адже буває так, що за відсутності можливості видаватися виникає занепадницька думка – навіщо ж тоді писати. Хоча мене вона не торкалася, на щастя. Я оптиміст, і поки рука тримає перо – писатиму, – усміхається пан Гургула. – А, по-друге, як кажуть, давайте не будемо колупати піч – сума нагороди, насправді, дуже важлива! Письменники – люди гонорові, і ніхто особливо не розповідає, як часом доводиться виживати. У нинішні важкі часи з 2000 письменників лише 5-7 живуть з гонорарів. Скажу так, сума вже розподілена: дружина, треба допомогти товаришу з інсультом, різні витрати», – підсумовує лауреат.
Захід традиційно збирає представників влади, освітян, активних містян, літераторів, журналістів, шанувальників друкованого слова. Присутні вітали переможця конкурсу, наголошуючи на складності і важливості доробку – книг з історії, які покликані не лише повернути справедливість, розвіяти морок минулого, але й виховувати нові покоління. Водночас приємні слова лунали і на честь Віктора Корсака, який у цей день відзначає своє 55-річчя. Іменинник не залишив гостей без подарунків – ще однією яскравою подією стала презентація 10-томного видання літературної спадщини Івана Корсака.
Читати ще: «Смислів не бракує. Потрібні символи»: у Луцьку художник з Горлівки створює найбільшу в світі картину

Заступник голови облради Григорій Пустовіт привітав присутніх з непересічним дійством, яке цьогоріч співпало з Днем міста. «Вітаю усіх лучан! Цей конкурс вже всьоме збирає найкращих письменників України, аби вони позмагалися у великій справі – справі збереження історії, її популяризації. Письменники нагадують нам, що ми – українці, що у нас є власна історія, яка написана, розтлумачена українцями. Що у нас є минуле, а це запорука того, що у нас є майбутнє».
З вітальним словом до присутніх звернулася заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк. «Література в сьогоднішній час, слово мистецьке несе українське коріння, українську душу. Це є важливо, почесно і правильно. Як ми всі розуміємо, лише завдяки людям, які не дозволяють забути українське, ми сьогодні з вами маємо можливість боротися за свою незалежність, за свою самобутність, за те, що живе у нашому серці».
Вже традиційно нагороди отримали й учасники конкурсу дитячих журналістських матеріалів імені Івана Корсака від медіахолдингу CID Media Group.

Проєкт з медіаграмотності, який залучив майже тисячу дітей з різних громад, має на меті формування критичного мислення. Викладачі, а це досвідчені працівники ЗМІ, вчать безпечної поведінки у мережах, фактчекінгу, виокремлення фейків тощо. Цьогорічний конкурс, як розповідають організатори, дуже розчулив, адже його тема – «Місцеві супергерої, які наближають перемогу». Тому діти обирали героями текстів, переважно, волонтерів, вчителів, воїнів. Не лише живих, але й тих, хто віддав своє життя за Україну.
Вісім медійників, які були членами журі, з-поміж поданих робіт обрали чотири найкращі журналістські матеріали. Переможцями стали: Софія Фищук (м. Горохів) та Олена Шворак (м. Нововолинськ) – третє місце; Марк Д’ячук (м. Володимир) – друге місце; Ангеліна Макарчук (с. Поромів) – перше місце.
Яскравим завершенням літературної імпрези став попередній показ імерсивної вистави «Космогонія», прем’єра якої відбудеться 28 вересня.
Епічна історія, в основі якої – найбільше художнє полотно у світі авторства Петра Антипа не залишає байдужим. На ньому – без перебільшення – шлях ймовірного розвитку людства: від Великого Вибуху і до візуалізації ноосфери. Залучення аудіовізуальних ефектів та «сприяння» у створенні вистави Штучного інтелекту обіцяє глядачам неповторне грандіозне видовище.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus