USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Реабілітація, ШІ в лікуванні, медичне капеланство, фармація: в Луцьку триває форум медичних інновацій «Здорова Волинь»

17 Травня 2024 15:03
Фізична та психологічна реабілітація, інновації в медицині та використання штучного інтелекту в профілактиці, діагностиці та лікуванні, медичний туризм, розвиток фармацевтичного ринку, медичне капеланство. У Луцьку розпочався другий день ІІ Міжнародної науково-практична конференції «Лікарі та медсестринство: трансформація в умовах війни та поствоєнне відновлення» – ІІ Форум медичних інновацій «Здорова Волинь». Подія тривала протягом 16-17 травня.

Цьогоріч до медично-освітнього форуму долучилися лікарі різних спеціальностей і медсестри, науковці та педагоги, військові, рятувальники, фахівці з реабілітації, психологи, представники влади, духовенства та громадських організацій. Спікерами семінару-практикуму є вчені-медики та лікарі-практики, науковців інших спеціальностей з України та закордону.
«Цьогоріч конференція набула нових масштабів і значень. Нова сторінка конференції – це ІІ Форум медичних інновацій «Здорова Волинь». Ми переконані, що об’єднання зусиль освіти і науки, практичної медицини, влади, бізнесу та громадськості дасть змогу забезпечити розвиток галузі охорони здоров’я відповідно до викликів і можливостей сьогодення. Учора відбулося пленарне засідання, на якому ми висвітлили теоретичні та практичні питання з двох тем: досвід і трансформація галузі охорони здоров’я під час війни та розвиток медицини і поствоєнне відновлення України.

Як справедливо зауважує історик Ярослав Грицак, зараз народження нового світу пов’язане з Україною. І це становлення відбувається у великих муках, які не минуть для нас безслідно. Цей трагічний шлях ми долаємо в підтримці світу. Програма розвитку ООН в Україні – одна з організацій, яка підтримує стійкість країни в умовах війни та сприяє максимально інклюзивному, цифровому та сталому відновленню. Ми цінуємо та вдячні, що ПРООН сьогодні з нами і є нашим партнером у проведенні цього заходу», – наголосила на відкритті другого дня конференції ректорка Волинського медичного інституту Тетяна Пастрик.
Вона додала, що робота форуму спрямована на перспективу налагодження співпраці. Наприклад, торік за результатами науково-практичної конференції було започатковано партнерство Волинського медичного інституту з низкою організацій та окремими науковцями чи фахівцями у своїй сфері.

«Волинь зараз дуже успішно розвивається у сфері охорони здоров’я і має всі можливості для цього. Як заклад освіти Волинський медичний інститут посів тут свою нішу. Ми якісно навчаємо фахівців у сфері охорони здоров’я, зокрема медичний персонал середньої ланки. Ми маємо перспективи ліцензування нових освітньо-професійних програм, які дадуть можливість забезпечити наших роботодавців кваліфікованими працівниками», – зазначила Тетяна Пастрик.
Читати ще: «Без медиків не виграти війну»: в Луцьку – міжнародна конференція лікарів і медсестер

Очільник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух наголосив, що такі форуми дуже важливі для практичної медицини, бо дають можливість оцінити реальний стан справ медичної галузі, визначити вектори подальшого розвитку та знайти спільні точки дотику між практиками, науковцями, бізнесом, владою та громадськістю.

«Сьогодні Волинь звучить у різних контекстах: трансплантологія, реабілітація, кардіохірургія, нейрохірургія та інші. Ми продовжуємо вивчати найкращі практики світу і ділитися своїми найкращими напрацюваннями. Хочу наголосити, що розвиток трансплантології на Волині відбувся під час повномасштабної війни. Це неймовірне досягнення. Наші медики беруть участь у багатьох міжнародних форумах. Ми рухаємося, ми вчимося. У 2024 році Волинь виграла сім грантових проєктів», – сказав Юрій Легкодух.
Сьогодні на ринку надання медичних послуг Волині діють 62 комунальних закладів охорони здоров’я. Також розвивається приватна медична практика. Як зауважив керівник управління охорони здоров’я Волинської ОДА, 12% волинян довіряють приватній медицині та мають укладені декларації з сімейними лікарями приватних практик.

Доцентка, директорка ДУ «Центр розвитку медсестринства Міністерства охорони здоров’я України» Катерина Комар розповіла, що державна установа, яку вона представляє, активно займається адвокацією та промоцією вищої освіти в медсестринстві, розробкою професійних стандартів. На конференції вона модерувала секцію «Медсестринство в освіті та професійних стандартах».

«Я підтримую Волинський медичний інститут, керівницю Тетяну Пастрик у її векторі розвитку в напрямку вищої освіти. Це співпадає з вектором розвитку медсестринських професій і в нашій країні, і в усьому світі. Я дуже рада, що змогла долучитися до форуму. Сьогодні ми говоримо про цивільних медичних сестер, завдяки яким вистояла система охорони здоров’я у війну. 98% медичних сестер у нашій країні – це жінки. І вони вирішили не виїжджати з країни – залишилися і працюють тут», – акцентувала Катерина Комар.
Читати ще: Щоб врятованих життів було більше: у Луцьку відкрили медичний центр симуляцій «НоваМед». Фото

Як прокоментував фахівець з розвитку громад Програми розвитку ООН в Україні, регіональний координатор ПРООН у Волинській області Анатолій Банера, він сподівається, що результатом цього заходу стане передусім побудова сталих міжсекторальних горизонтальних зав’язків.

«За нагоди хочу зазначити, що нині ПРООН за підтримки уряду Швеції відкрила грантову програму «Посилене партнерство для сталого відновлення», яка буде діяти до 15 червня. Вона покликана заохотити ключових гравців подавати та реалізовувати власні ідеї в рамках відновлення сектору економіки, в тому числі галузі охорони здоров’я. Тому закликаю активних громадян області, органи місцевого самоврядування, неприбуткові організації, громадський сектор брати активну участь у цій програмі», – зазначив Анатолій Банера.
Подібні науково-практичні конференції потрібно проводити частіше, тому що вони дають можливість приватному бізнесу ознайомлюватися з розвитком медицини, інноваціями в медичній і освітній галузях та спілкуватися з потенційними працівниками, впевнений регіональний директор групи компаній «Здорова родина» Тарас Монець.

«Виклик зараз для всіх – це війна в Україні. Вона вплинула на абсолютно всі сфери життя українців, у тому числі на фармацевтичний бізнес, на роздрібний аптечний бізнес зокрема», – зауважив він.
Читати ще: «Під покровом Святого Пантелеймона»: у Луцьку визначилися з претендентами на медичний оскар. Фото

Організаційні внески за участь у конференції «Лікарі та медсестринство: трансформація в умовах війни та поствоєнне відновлення» перекажуть на потреби ЗСУ, зокрема на закупівлю необхідних медикаментів. Загалом було зібрано понад 36 тисяч гривень.

За підсумками конференції підготують спільну резолюцію. Також наприкінці заходу лікарі зможуть пройти тестування та отримати 10, 20 чи 30 балів, відповідно до вимог БПР.
Організатор конференції – Волинський медичний інститут.

Співорганізатори події: Міністерство охорони здоров’я України, ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України», Волинська обласна рада, Волинська обласна державна адміністрація, управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації, КЗВО «Волинський медичний інститут», Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Волинська православна богословська академія, Вищий приватний навчальний заклад «Львівський медичний університет», Vilnius University (Lithuania), Наукове Товариство Шевченка, Програма розвитку ООН/UNDP Ukraine.

Партнери: Волинський національний університет імені Лесі Українки, Луцький національний технічний університет, Агенція регіонального розвитку Волинської області, ГС «Кластер медичних інновацій», ГО «Асоціація медичних сестер Волині «Милосердя», БО «Львівська асоціація алергологів, імунологів, імунореабілітологів», БФ «Суцвіття нації», ТОВ «Askep.net»,ТОВ «MISU», КП «Центр розвитку туризму», КЗ «Луцька художня школа».

Нагадаємо, торік у Луцьку відбулася І Міжнародна науково-практична конференція «Лікарі і медсестринство – медичний фронт в «Україні та світі». Торік захід приурочили до 150-ліття Наукового Товариства Шевченка та всесвітнього Дня медсестринства. Яскравим підсумком конференції стало оприлюднення резолюції за висновками роботи та вручення медалі імені Володимира Чоп’яка і нагороди за особливі здобутки в медичній освіті.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus