USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60

Рахували за комерційним тарифом: у Луцьку переселенцю з Авдіївки відрізали електроенергію в будинку

20 Липня 2023 09:45
Переселенцю в Луцьку, який самостійно виховує малолітню доньку та прихистив внутрішньо переміщених осіб, відрізали електроенергію в будинку за борги, нараховані за комерційним тарифом.

Господар каже, що просив у обленерго встановити два лічильники: на виробниче приміщення та на житло. Цього не зробили. Тим часом «Волиньелектрозбут» подав позов до суду й хоче стягнути з чоловіка борг, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Іван Нашков – переселенець з Авдіївки. До Луцька переїхав 2016-го. У складському приміщенні він облаштував невеличкий цех із виробництва бруківки. Офіс переробив під житло. Офіційно статус будівлі змінив пізніше. Тоді ж звернувся до обленерго, щоби встановити два лічильники: на комерцію й на житлове приміщення.

«Офіційно під житло я перевів у жовтні 2021 року. Здав документи в жовтні. У мене їх прийняли. І мали розділити комерцію і житло, тобто поставити два лічильники. Вони мені умови виставили такі, щоб я окремо поставив трансформатор, провів лінію», – пригадує Іван Нашков.

Чоловік нарікає: чекав кілька місяців після звернення, але енергетики нічого не зробили, хоча в будинку жодного виробництва немає. Тут він мешкає з дитиною, а ще прихистив переселенців.

Тож після того, як у жовтні його звернення про розподіл лічильників проігнорували, з нового року вирішив: за будинок буде платити за тарифом для населення. Але електрозбут таки нараховував йому кошти за спожиту електрику за комерційним тарифом. Так утворився борг, за який відрізали світло.

«Волиньелектрозбут» подав до суду на Івана Нашкова як на фізичну особу, яка боргує кошти за комерційним тарифом.

«Я всю зиму платив по 6,20 гривні за кіловат, а люди платили по 1,60… У мене два бойлери, три холодильники, телевізори, чайники. У мене люди живуть… Із 1 січня до сьогодні я плачу по 2000-2100. Є квитанції. Надійшла платіжка на 5000 гривень, наприклад, я плачу 2000. І от зібралися борги. Але вони мене подали як фізичну особу. Раз як фізичну особу, то на якій підставі відбулося відключення?» – звертає увагу Іван Нашков.

Чоловік каже: через те, що обленерго тоді не розділило лічильники, він не може укласти окремий договір із «Волиньелектрозбутом» на постачання електроенергії для оселі за тарифом для населення. Тож вимушений послуговуватися договором, підписаним у 2020 році на комерційний тариф.
За словами адвоката Івана Нашкова, він звертався до електрозбуту, аби там показали договір, який буцімто його підзахисний підписував у 2019 році, після того, як електрозбут відділився від обленерго. Іван Нашков стверджує: особисто нічого тоді не підписував, оскільки був проти того, що його лічильник встановили на трансформаторі, який розташований на території готельного комплексу. Однак запити адвоката проігнорували.

Коментуючи ситуацію з відімкненим світлом, захисник Олександр Рязанцев зазначає: «Постанова Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 року, яку уряд сформував після того, як почалася повномасштабна війна, забороняє відключення електроенергії населенню. Термін «населення» охоплює, як ми розуміємо, фізичних осіб. А договір, який укладено з електрозбутом, вказує на те, що він є в цьому договорі як фізична особа, громадянин».

У «Волиньелектрозбуті» кажуть: чоловікові відімкнули електроенергію за борги, нараховані за комерційним договором. Пояснювати свої дії детальніше відмовилися. Мовляв, після суду все розкажуть.

«Не можу прокоментувати, оскільки він поданий до суду. Триває судовий розгляд. Тільки після того, як буде рішення, зможемо щось коментувати. Ця особа заборгувала за комерційним тарифом, оскільки в нас укладено такий договір», – каже керівник центру обслуговування клієнтів Ярослав Корнійчук.

Чому не встановили чоловіку два лічильники (на комерцію і будинок), журналісти запитали в обленерго. Там традиційно порадили писати запити.

Тим часом, поки в електрозбуті чекають рішення суду, Івану Нашкову з донькою чекати нема коли: доводиться розв'язувати проблему тут і зараз. Добре, що виручили сусіди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лучани Показати IP 20 Липня 2023 10:30
Хитрий , з складу зробив будинок, не переробив постачання електроенергі, а тепер вимагає пільговий тариф.Правильно все нарахували.
Бульба до лучани Показати IP 20 Липня 2023 13:34
Українська жаба в повній красі! Коли вже будуть дотримуватись норм права в цій країні???? Є факт!!! Житлова нерухомість-тариф доя насалення!! Комерційна-тариф для фірм!!! І крапка!!! А якщо він схитрував, то молодець!!! Але що він порушив??? Просто йому так вигідно!!! Він нічого не порушував!!!
лучани до Бульба Показати IP 20 Липня 2023 14:14
молодець що схитрував?...він хоче ,щоб платники податків йому доплатили, бо тариф для населення дотаційний, неринковий.... Обленерго взагалі його пошкодувало,бо не можна було подавати енергію, поки він все не влаштує згідно норм.
Юрист до Бульба Показати IP 20 Липня 2023 20:39
Порушив. Прочитайте уважно і зрозумійте прочитане.
Дмитро Показати IP 20 Липня 2023 11:19
Це аверс спеціально перед судовим розглядом формує громадську думку? Цікаво чи автори взагалі знають, що існує якесь законодавство, правила чи краще "по понятіям" кому як треба писати?
лучанину Показати IP 20 Липня 2023 13:27
Нехитрий чоловіче, читай уважно.
лучани до лучанину Показати IP 20 Липня 2023 14:15
ще й дитиною прикривається...
Інкохніто Показати IP 20 Липня 2023 14:07
То якийсь сюр. Договір заключений лічильник рахує. Звернення він писав... Правильно нарахували і правильно зробили що відключили. Може давайте кожен буде рахувати як собі хоче.
лучани до Інкохніто Показати IP 20 Липня 2023 14:16
вони совки всі такі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus