USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Рада завтра спробує відібрати у громад військовий ПДФО та передати «своїм» чиновникам, – екснардеп

4 Жовтня 2023 17:26
5 жовтня Верховна Рада планує проголосувати за зміни до Бюджетного кодексу, які передбачають вилучення «військового» податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих бюджетів. Ці гроші планують передати Міністерству стратегічної промисловості та Держспецзв’язку.

Про це повідомив у мережі народний депутат VIII скликання, ексголова Комітету виборців України Олександр Черненко. За його інформацією, у відомств не буде жодних зобов’язань витрачати ці гроші на ЗСУ, а також не буде інструментів контролю за їх використанням.

«Завтра нардепи планують забрати в усіх громад гроші захисників і віддати «своїм» чиновникам. Саме про це йдеться в законопроєкті № 10037, яким центральна влада планує забрати в міст, містечок, громад по всій країні так званий «військовий» ПДФО. Щоб віддати двом чиновничим структурам. Перша – це Міністерство стратегічної промисловості (50%), друга – Держспецзв’язку (50%). Хочуть забрати у громад і передати цим міністерствам без зазначення цільового використання для ЗСУ, без програм розвитку виробництва, без жодних зобов’язань для військових підрозділів; без інструментів контролю за використанням цих коштів. Ну, тобто просто віддати чиновникам», – заявив Черненко.

Читати ще: У громад забирають військовий ПДФО, щоб зробити Україну авторитарною, – політолог

Він зазначив, що зараз місцеві громади в середньому 45% військового ПДФО спрямовують на безпеку й оборону. Якщо в них ці гроші заберуть, вони не зможуть допомагати військовим так, як раніше. Ідеться про суму в розмірі 29 млрд грн у 2024 році.

«Цей військовий ПДФО сьогодні працює як резервний фонд для ЗСУ. Із загального бюджетного «котла» держава фінансує армію. А військовий ПДФО громад – це швидка передача дронів, автомобілів, спорядження. Поки держава оформить замовлення, поки доставить на передову... громади в цьому плані набагато оперативніші. Також ці гроші йдуть на програми підтримки сімей захисників, які сьогодні на фронті», – наголосив експерт.

На переконання Черненка, якщо ці гроші потраплять у «загальний котел», військові їх не побачать.

Читати ще: Волинські громади вимагають не забирати військовий ПДФО, аби не позбавляти їх можливості допомагати армії та місцевим жителям

«Усі місцеві бюджети прозорі й підзвітні громаді. Куди ж підуть гроші військових, які заберуть у громад, не знає ніхто. Але думаю, що усі здогадуються. І це точно не «передок». А, найімовірніше, гарно вгодований печерський тил. Це розуміють у громадах. Це розуміють «слуги народу», серед яких деякі сміливі нардепи уже почали критикувати владу за бажання заграбастати кошти громад. Це розуміють голови військових адміністрацій. Це розуміє суспільство. Це розуміють й ініціатори такого рішення. Але гроші їм важливіше військових. Це ж не вони гинуть...» – заявив Черненко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
123 Показати IP 4 Жовтня 2023 17:55
Надіюся, що проголосують. Сквери та стадіони почекають кінця війни
Анонім до 123 Показати IP 5 Жовтня 2023 09:39
а ви впевнені що вони підуть на армію а не розкрадуться як все у нас крадуть? особливо з бюджету.зараз знову яйця кг почнуть купляти чи ще щось. придумають
123 до Анонім Показати IP 5 Жовтня 2023 16:03
якщо виходити з такої логіки, що ввас все крадуть, то може нехай це роблять інші, а не свої? Перед Богом не так соромно буде! А серйозно: я впевнений, що стадіон за 145 млн. нічим не краще за яйця по 17, але краще ці гроші підуть на війну, а ні дороги, сквери, озеленення чи іншу дурню
До123 Показати IP 4 Жовтня 2023 20:10
А може по попкорну, хай посоваються між собою,без елехторату,звісно...
123 до До123 Показати IP 5 Жовтня 2023 06:40
Щоб потягатися, то треба було створити фонд "На післявоєнну відбудову країни" та хай собі ті проценти капали з військових грошей. Потім після війни можна ті гроші було би використати під суворим наглядом іноземців на побудову соціального житла для покалічених, сиріт та знедолених від війни. Але для чого? краще топтатися біля корита!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus