USD 41.30 41.53
  • USD 41.30 41.53
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.55 10.70

Рада Європейської організації ядерних досліджень призупинила співпрацю з РФ через вторгнення в Україну

8 Березня 2022 23:16
Рада Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) заборонила розпочинати будь-які нові проєкти з російським урядом і російськими інститутами.

Про це повідомляє CERN Accelerating science.

Як йдеться в заяві, 23 держави-члени ЦЕРН найрішучіше засудили військове вторгнення Російської Федерації в Україну та висловили співчуття з приводу загиблих людей та гуманітарних наслідків, а також залучення Білорусі до цього незаконного застосування сили проти України.

Україна є асоційованим членом ЦЕРН, і українські вчені беруть активну участь у багатьох експериментах та діяльності лабораторії. Глибоко зворушені поширеними та трагічними наслідками агресії, керівництво та персонал ЦЕРН, а також наукова спільнота країн-членів ЦЕРН, працюють над тим, щоб допомогти українській спільноті в ЦЕРН.

8 березня Рада провела позачергову сесію, присвячену обговоренню майбутніх взаємодій з Росією.

Рада вирішила, що:

- ЦЕРН сприятиме ініціативам підтримки українських співробітників та української наукової діяльності в галузі фізики високих енергій;

- статус спостерігача від Російської Федерації призупинено до подальшого повідомлення;

- ЦЕРН не буде співпрацювати з Російською Федерацією та її установами до подальшого повідомлення.

Ситуація буде і надалі ретельно відстежуватися, і Рада готова вжити будь-яких подальших заходів, якщо це буде необхідно.

Крім того, керівництво ЦЕРН буде дотримуватися всіх відповідних міжнародних санкцій.

Рада ЦЕРН також висловлює свою підтримку багатьом членам російської наукової спільноти ЦЕРН, які засуджують вторгнення РФ в Україну.

До слова, ЦЕРН був створений після Другої світової війни, щоб об’єднати нації та людей для мирного пошуку науки: ця агресія суперечить всьому, за що виступає Організація. ЦЕРН продовжуватиме підтримувати свої основні цінності наукового співробітництва через кордони як рушійного механізму миру.

Росія в ЦЕРН мала статус спостерігача. Вона не сплачувала внески до бюджету організації та не могла голосувати в раді ЦЕРН, однак могла брати участь у дослідницьких проєктах як фінансами, так й обладнанням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus