USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про медичне самоврядування

6 Червня 2024 18:49
Парламент у першому читанні підтримав законопроєкт про самоврядування у сфері охорони здоров’я.

Про це 6 червня повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Метою законопроєкту є закріплення на законодавчому рівні статусу самоврядних організацій, їхнього місця і ролі у системі управління сферою охорони здоров’я.

Документом передбачається створення п’яти організацій професійного самоврядування: палати лікарів сімейної медицини; палати лікарів-спеціалістів; палати стоматологів; палати сестер медичних/братів медичних; палати фармацевтів.

Ці типи організацій об’єднуватимуть відповідних медичних працівників. Вони зможуть визначати правила лікування, встановлювати етичні норми для медиків, зупинятимуть ліцензії на медичну практику.

Читати ще: «Без медиків не виграти війну»: в Луцьку – міжнародна конференція лікарів і медсестер

Як зазначила виконавчий директор благодійного фонду Пацієнти України Інна Іваненко, законопроєкт також передбачає, що лікарі отримуватимуть персональне свідоцтво на практику – це дозволить їм бути незалежними й працювати у кількох медзакладах. Також лікарі матимуть органи, які відстоюватимуть їхні інтереси. Крім того, вводиться поняття «лікарська помилка» і відповідальність лікаря перед пацієнтом – зараз відповідальність за неправильне лікування несе медзаклад.

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що це не перша спроба запровадити медичне самоврядування в Україні.

«Багато років в Україні обговорювалося питання запровадження лікарського самоврядування, як це працює у країнах ЄС. Цей механізм передбачає, що частину повноважень виконавчої влади передається медичній спільноті. На мою думку, логічно, щоб не чиновник в міністерстві, а медики вирішували, чи потрібно видавати ліцензію лікарю на професійну діяльність. До парламенту подавалося як мінімум 5 законопроєктів щодо лікарського самоврядування, але жоден з них не був ухвалений», – зазначив він.

Читати ще: Рада ухвалила закон про дошкільну освіту: що зміниться у садочках для дітей і батьків

За словами Радуцького, першими створять палати стоматологів та фармацевтів. Це станеться не раніше ніж через рік після закінчення воєнного стану.

Нагадаємо, цього року в Україні підвищується фінансування медицини. Видатки на охорону здоров’я в 2024 році складуть 239 млрд грн, що на 31 млрд більше, ніж минулого року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus