USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.70

Рада підтримала законопроєкт про позбавлення держнагород за підтримку РФ

Сьогодні 20:13
Верховна Рада підтримала в першому читанні проєкт закону про позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора.

Про це повідомив народний депутат України від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Він уточнив, що законодавча ініціатива № 11410 була ухвалена 341 голосом.

Метою документа є вдосконалення законодавства України щодо позбавлення державних нагород осіб, засуджених за тяжкі чи особливо тяжкі злочини або кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а також осіб, які популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, їх представників, або вчиняють інші дії, спрямовані на створення позитивного образу держави-агресора, виправдовування та визнання правомірною окупації території України.

Читати ще: Уряд схвалив законопроєкт про статус військових, які воюють на території РФ

Проєктом закону пропонується встановити новий вид покарання – позбавлення державної нагороди України.

Пропонується передбачити, що особа може бути позбавлена державної нагороди України за обвинувальним вироком суду або рішенням РНБО. Також передбачено запровадження механізму забезпечення виконання покарання у виді позбавлення державної нагороди України.

Встановлюється, що особа, позбавлена державних нагород України, втрачає право на всі права і пільги, передбачені для осіб, нагороджених такими нагородами.

Пропонується на законодавчому рівні встановити, що підставою для застосування санкції у виді позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення, може бути також вчинення нагородженою особою дій, що популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, представників органів влади держави-агресора та їхні дії, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України тощо.

Очікується, що ухвалення документа сприятиме вдосконаленню державної політики у сфері захисту національної безпеки України, державної санкційної політики, правового регулювання підстав і порядку позбавлення державних нагород України, а також унеможливленню отримання та використання особами, які позбавлені державних нагород України, пільг, передбачених для нагороджених осіб.

Читати ще: ВР: За перше СЗЧ та дезертирство не каратимуть

Проєкт закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора чи вчинення інших протиправних дій проти України», ініціатором якого є Президент України, було внесено до Верховної Ради 16 липня. Законопроєкт визначено як невідкладний.

Як інформували, 20 серпня Верховна Рада ухвалила закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», що забороняє діяльність релігійних організацій, пов’язаних з Російською Федерацією, на території України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus