USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Рада хоче запровадити штрафи за порушення воєнного стану

18 Жовтня 2022 09:14
У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону, яким пропонують встановити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години та режиму світломаскування.

Пропонується встановити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години у вигляді накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 340-680 грн) або ж громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин, інформує Gazeta.ua.

Порушення ж спеціального режиму світломаскування під час дії воєнного стану пропонують карати, окрім попередження, накладенням штрафу на громадян від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( тобто 510-850 грн) або громадськими роботами на строк від тридцяти до сорока годин і на посадових осіб – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 850-1700 грн) або виправними роботами на строк до шести місяців.

Повторні порушення, вчиненні особою, яку протягом року вже було піддано адміністративному стягненню, загрожують накладенням штрафу на громадян від п’ятдесяти до ста нмдг ( тобто 850-1700 грн) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин та на посадових осіб – від ста до двохсот нмдг (тобто 1700-3400 грн) або виправні роботи на строк від шести місяців до одного року.

Кримінальний кодекс можуть доповнити новою статтею, якою встановлять кримінальну відповідальність за умисне порушення спеціального режиму світломаскування під час дії воєнного стану, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків. За це може загрожувати позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої. За вчинення тих самих дій особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, відповідальність може настати у вигляді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі з конфіскацію майна.

На час дії правового режиму воєнного стану відрахування в дохід держави із заробітку осіб, притягнених до адміністративного стягнення у вигляді виправних робіт, мають спрямовуватися виключно на потреби Збройних сил України.

«Оскільки режим комендантської години та світломаскування ніколи не запроваджувався на території України, то у чинному законодавстві не передбачена відповідальність за порушення зазначених заборон та обмежень», – прокоментував ініціативу автор законопроєкту Сергій Кузьміних.

Воєнний стан введений на всій підконтрольній території України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та продовження повномасштабної російської війни в Україні.

Указ президента підтримало 300 народних депутатів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 18 Жовтня 2022 09:47
Ви маєте на увазі, що дрони і ракети летять на світло!!?
Бульба Показати IP 18 Жовтня 2022 10:10
Україна не змінюється???штрафииии??ви серйозно??а ще поліцейським надайте можливість розтрілювати???
Свідок музичних впод Показати IP 18 Жовтня 2022 12:40
Краще штрафи за відкриті генделики і пісні у воєнний стан. Волинським новинам варто було б пройтися так о 22 годині по вулиці Лесі Українки та побачити на власні очі, як наші земляки сумують за втратами на фронті, а заодно описати на шпальтах свого інтернет- видання про порушників... даю локацію Пяна вишня, ще та контора, яка не реагує, що 22 година для закриття закладу, а не обслуговування останнього клієнта..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus