USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Рада хоче дозволити корупціонерам офіційно відкупатися від тюрми

Сьогодні 14:21
Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт, який дозволить корупціонерам офіційно відкупитись від покарання.

Урядову ініціативу, яка містить корупційні ризики, підтримав 231 народний депутат. Про це повідомив 18 липня Ярослав Железняк.

«Законопроєкт № 11340 щодо зміни умов угоди зі слідством у провадженнях щодо корупційних злочинів прийняли під егідою вимоги ЄС. Він дозволить зменшувати покарання за корупцію нижче визначеної межі та розширить можливість застосування звільнення від покарання з випробуванням навіть в особливо тяжких корупційних злочинах. В обох випадках викриття спільників не буде обов’язковою умовою», – сказано в повідомленні.

Натомість викриття спільників пропонують замінити повним відшкодуванням шкоди та штрафом до 204 млн грн за особливо тяжкий злочин. Від 2,057 млн до 20,4 млн грн – у разі вчинення нетяжкого злочину. Від 20,417 млн до 102 млн грн – у разі вчинення тяжкого злочину.

Читати ще: У 2023 році в Україні покарали втричі менше корупціонерів

У висновку Антикорупційного комітету щодо законопроєкту вказано, що у проєкті закону виявлено окреме положення, що містить корупціогенний фактор. Підозрювані чи обвинувачені у корупційних кримінальних правопорушеннях, зокрема організатори таких злочинів, можуть відкупитися від суворого покарання, не викриваючи жодних співучасників та не надаючи інформацію про інші відомі їм злочини.

«Окреме вітання спікеру Руслану Стефанчуку, який пропонував голосувати за законопроєкт взагалі без обговорення. Дійсно, навіщо холопам чути, які пани відкуплятися за наш грабунок будуть. За цим голосування слідкували посольства всіх наших західних союзників. Всіх», – прокоментував ухвалення законопроєкту керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Необхідність таких змін пояснюють тим, що виконавці чи пособники в корупційних злочинах не можуть, згідно з чинним законодавством, отримати звільнення від покарання, чи покарання з умовою дострокового звільнення, менше ніж п’ять років, а тому не погоджуються на співпрацю.

Як інформували, Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід народному депутату України Миколі Задорожньому, якого підозрюють у «відкаті» на 3,4 мільйона гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сергій Показати IP Сьогодні 14:36
Країна суцільної корупції і злодіїв
ABC Показати IP Сьогодні 14:49
Якщо маєш гроші - то можеш офіційно відкупитися від армії, від тюрми. Можеш красти скільки завгодно, головне - потім поділитися. Супер країна. Не раби.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus