USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Пише про людей і про село: історія поета з Волині Володимира Лищука

Сьогодні 08:40
У селі Заболотці Литовезької громади народився поет Володимир Якимович Лищук. «Дивовижна постать у волинській літературі. Усвідомив себе українським поетом – співцем рідного Прибужжя, будучи ще школярем», – так охарактеризував його член Національної спілки письменників України Сергій Цюриць.

Марія Пасічник познайомилася з поетом, коли прийшла працювати в школу. Тепер товаришують сім’ями. Наразі жінка, яка є заступницею директора Заболотцівського ліцею, поділилася в сюжеті ТРК «Аверс» історією поета.

Сам Володимир Якимович із журналістами, на жаль, зустрітися не зміг через хворобу.

«Володимир Лищук народився в селі Заболотці. Його батько був першим головою колгоспу, створеного ще до Другої світової війни, і був розстріляний нацистами в перші дні війни на колгоспному подвір’ї», – розповіла Марія Пасічник.

Читати ще: У сні написав, що назавжди – на передовій. Дружина Героя видала книгу віршів, про яку мріяв її чоловік

Чоловік не цурався ніякої роботи. Записувати свої вірші почав ще будучи школярем. Потім його творчість друкували в армійських виданнях і в обласних газетах. У ті часи більше публікувалася лірична поезія.

«Вірші з громадянською позицією не друкувалися. А його позиція не завжди співпадала з політикою партії. Хоча в нього завжди була своя думка. І ніде в його поезіях немає прославляння партії чи лідерів», – відзначила заступниця директора Заболотцівського ліцею.

Героями поезії є люди, діти, природа, село, зокрема рідні Заболотці. Прославляв у віршах пан Володимир працю селян, є і про бухгалтера, і про баяніста та поштарку, про напуття колегам.

«Володимир спочатку працював на різних роботах, зокрема в колгоспі. Коли отримав вищу освіту, то працював на посадах у райраді та районній адміністрації, довгий час був редактором районної газети «Колос», – ділиться жінка.

На ліричні вірші накладалася музика місцевим композитором. Пісні виконував народний колектив «Заболотчаночка». Мінялися часи – змінювалося світовідчуття поета. Писав про Україну, солов’їну мову, рідне слово, Помаранчеву революцію та Майдан.

Читати ще: Волинянка написала понад пів тисячі віршів-присвят полеглим військовим

У Володимира Лищука є кілька персональних видань. Усе виставлено на стенді в бібліотеці місцевої школи: «Сповідь душі», «Веселка із життя кольорів». А перше видання під назвою «Відлуння часу» зберігається у виді рукопису.

Вірш «Рідне село» уже вважають гімном села Заболотці. У Заболотцівській школі Володимир Лищук – шановний гість.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus