USD 40.40 40.80
  • USD 40.40 40.80
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Приймуть на будь-яких умовах: у селі на Волині два роки шукають медика в сучасну амбулаторію

26 Червня 2024 08:09
Кілька років тому в селі Хорохорин Торчинської громади за кошти Світового банку побудували амбулаторію. Але вже два роки там немає сімейного лікаря. У приміщенні – добротний ремонт, кілька кабінетів, вода, опалення, а на підлозі тактильна плитка для незрячих. В амбулаторії навіть була можливість робити кардіограму, ультразвукове обстеження та аналізи.

Нині місцеві мусять їздити до лікаря або в Торчинську лікарню, або до Луцька, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Зробили таку амбулаторію, а ми маємо їхати до Торчина на обстеження. Знаєте, як тяжко добиратися, особливо людям з інвалідністю чи важкими хворобами. Я ж не можу дійти навіть до зупинки», – бідкається жителька села Хорохорин Наталія Приходько.

Автобуси курсують не так часто, тому пенсіонерці доводиться просити сусідів. За поїздку ті беруть чималі кошти.

«Прошу, щоб сусіди приїжджали, плачу їм гроші. Ось до Торчина бере 200 гривень, до Луцька треба заплатити 600 гривень. І це щоб я поїхала обстежитися. А тут же є своя амбулаторія. Невже не можна її зробити?» – додала жінка.

Читати ще: На Волині – 1400 вакансій: яких фахівців шукають

Староста села Анатолій Мельничук розповів, що свого часу виграли грантові кошти, побудували амбулаторію дуже швидко і якісно. Спочатку тут приймали пацієнтів, понад рік був лікар.

«Відкрили амбулаторію чотири роки тому. На той час ми уклали договір про співпрацю з першою поліклінікою міста Луцька. Сімейний лікар із поліклініки приїжджала сюди, набирала пацієнтів і отримувала заробітну плату від їхньої кількості», – пригадав староста села.

Як пояснив, два роки тому пройшла чергова реорганізація в медицині. Так, першу поліклініку віддали в підпорядкування другій. «Ми не в громаді міста Луцька, а окремо, то вона від нас відмовилася. З того часу сімейні лікарі перестали в село їздити», – додав Анатолій Мельничук.

Тепер жителі сподіваються, що хтось таки приїде працювати в Хорохоринській амбулаторії. Запрошують сімейного лікаря. Необхідну кількість пацієнтів могли б забезпечити.

Читати ще: Від 25 до 45 тис. грн на місяць: які вакансії на Волині найбільш оплачувані

Проте за час, що амбулаторія пустує, люди уклали договори з іншими сімейними лікарями.

«Ми готові прийняти лікаря на будь-яких умовах. Поки забезпечити повноцінним житлом не можемо, але окрему кімнату дамо. У нас є така з ремонтом. Також можемо здати в оренду частину приміщення, наприклад, для стоматолога чи іншого спеціаліста. Амбулаторія повинна використовуватися лише як медичний заклад. Ми не маємо права будувати тут бар чи перукарню», – акцентував Анатолій Мельничук.

Місцеві кажуть: хотіли би мати сімейного лікаря у своєму селі та готові підписати декларації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олексій Показати IP 26 Червня 2024 08:51
Була б зарплата 20000 грн, а за 10000 грн ніхто не хоче працювати, бо все йде на їжу
Андрій Показати IP 26 Червня 2024 08:53
Шановні мешканці громади купіть своїм депутатам мізки..... У вас в громаді до тисячі жителів якщо ВСІ мешканці громади "а це в межах фантастики" зареєструються в сімейного то все рівно він не буде отримувати належної оплати в межах гарантування оплати від держави... бо кількість пацієнтів має бути +- 2000 чол. тому перш ніж затіювати вартісне будівництво/реконструкцію навіть за грантові кошти потрібно ВМИКАТИ МІЗКИ інколи краще купити НОВИЙ АВТОБУС який за кошти ремонту БЕЗОПЛАТНО наприклад тричі на тиждень буде возити в обласний центр ніж будувати на екваторі льодовий каток і чекати коли наступить на екваторі зима.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus