USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Приватизація «Волиньторфу»: державу «нагріли» на 100 мільйонів. Відкрили кримінал

7 Листопада 2023 15:30
Суд наклав арешт на майно державного підприємства «Волиньторф». ДБР має сумніви у прозорості проведення аукціону щодо приватизації згаданого підприємства. Слідчі переконані, що службові особи Фонду державного майна – у змові з представниками фірми, яка викупила підприємство. Мовляв, занизили вартість «Волиньторфу». У зв’язку з цим відкрили кримінальне провадження.

За попередньою оцінкою, ринкова вартість ДП «Волиньторф» становить орієнтовно 320 мільйонів гривень. Натомість підприємству «Агробіостандарт», яке було єдиним учасником торгів, вдалося придбати його за 212 мільйонів. Є підозра, що державу могли «нагріти» щонайменше на 100 мільйонів гривень, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У середині вересня Фонд держмайна України виставив на приватизацію ДП «Волиньторф». Стартову ціну означили на рівні 190 мільйонів гривень. 6 жовтня відбувся аукціон.

У Фонді державного майна України повідомили, що тільки один учасник виявив бажання стати власником підприємства: «Пропозицію подав лише один потенційний інвестор. Відповідно до законодавства, він і має право придбати актив шляхом викупу».

ДП «Волиньторф» придбало ТзОВ «Агробіостандарт». Воно запропонувало 212 мільйонів гривень.

Згідно з даними системи YOU CONTROL, серед засновників «Агробіостандарту» – кіпрська компанія й депутат Київради Костянтин Бровченко. Кінцевий бенефіціарний власник підприємства – В'ячеслав Супруненко. Останній – ексзять колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. Свого часу Супруненко був і депутатом Київради. А ще чоловіка у 2011 році за розбійний напад розшукував Інтерпол. У 2014 році його зняли з розшуку. Нині він бізнесмен. Фірми В'ячеслава Супруненка і його брата Олександра активно скуповують держпідприємства. Черговим надбанням стало ДП «Волиньторф».

«Інвестор запропонував за державне підприємство 212,2 мільйона гривень. На цю суму також буде нараховано ПДВ у розмірі 20%. Таким чином, остаточна сума, яку він має сплатити за об’єкт, складає 254,7 мільйона гривень», – інформував Фонд державного майна України.

ДП «Волиньторф» продали 6 жовтня. А вже 19 жовтня ДБР відкрило кримінал. Така інформація стала відома ТРК «Аверс» із власних джерел. Слідчі підозрюють, що службові особи Фонду державного майна вступили в змову з фірмою, яка придбала підприємство. «Волиньторф» нібито продали за заниженою ціною.

Деталі цієї справи дізнаємося з судової ухвали: «Не провівши оцінку єдиного майнового комплексу ДП «Волиньторф», його стартова ціна аукціонною комісією визначена на рівні балансової вартості активів об’єкта малої приватизації – 190 194 506 гривень».

Слідчі, наводячи конкретні цифри, зауважують, що ДП «Волиньторф» працювало та працює прибутково. Вказують, що, за попередньою оцінкою, ринкова вартість підприємства може становити 315-320 мільйонів гривень. Нагадаємо, продали його за 212 мільйонів гривень.

Для встановлення ринкової вартості майна «Волиньторфу» в кримінальному провадженні призначено комплексну судово-оціночну експертизу.

26 жовтня за клопотанням прокурора Печерський районний суд майно «Волиньторфу» арештував. Що ж буде з держпідприємством? Чи встигли покупці заплатити за нього? Та і загалом, як цю історію бачать у самому Фонді держмайна? Щоб отримати відповіді на ці питання, там рекомендували журналістам надіслати інформаційний запит.
Директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик зазначив, що підприємство нині продовжує працювати. За його словами, власник поки не змінився. Щодо згаданого кримінального провадження, то зазначив, що знає про ухвалу суду щодо арешту майна «Волиньторфу». Більше деталей щодо провадження, як додав, не знає.

«Такого, щоб арешту, немає… Бачив я ухвалу суду. Це все, що я бачив у цій справі. Поки жодних рухів не було. Ухвалу опубліковано в інтернеті… Я стосунку до продажу не маю. Є Фонд держмайна, який є балансоутримувачем. Процедуру приватизації здійснює також Фонд держмайна. Тому жодного стосунку до приватизації, до інших моментів я абсолютно не маю. Я оце все дізнаюся з інтернету. На сьогодні Фонд держмайна, мабуть, із місяць на зв'язок не виходить. Жодних вказівок... Навіть звітності протягом місяця вони від нас не вимагають. Усі процедури проводив Фонд держмайна», – прокоментував Іван Киричик.

Він зауважив, що підприємство «Агробіостандарт», яке купило «Волиньторф», нібито днями заплатило за держпідприємство.

На Волині довгий час відстоювали позицію, щоб «Волиньторф» залишався у власності держави. Це підприємство прибуткове і є стратегічним для Волині, бо ж торфобрикетом опалюють чимало комунальних і не тільки закладів. Водночас там працює багато людей – загалом 300.

Волинська обласна рада, місцеві органи влади, нардепи з Волині та працівники «Волиньторфу» неодноразово спрямовували звернення до Києва, аби підприємство виключили із списку на приватизацію. Область навіть була готова взяти стратегічне підприємство на свій баланс. Щоправда, у держави – інше бачення того, у чиїй власності має бути згадане підприємство.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Суддя Дреддд Показати IP 7 Листопада 2023 16:43
континіум нагосподарював, дайте ще й іншим...
Дбр Показати IP 7 Листопада 2023 20:58
Так ДБР хай спробує продати його за 320 млн. грн. от тоді і можна говорити про заниження вартості. А так може воно 800 млн. грн. коштує, а ДБР занизило ціну, то на них треба справу відкривати, що неправильно провели розслідування.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus