USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

Принц, змова і давно втрачений рейх: як у Німеччині готували путч, – NYT

12 Грудня 2022 15:38
Прихильники німецького імперіалізму готували держпереворот в країні. Вони створили радикальну організацію, витратили колосальні гроші на зброю та техніку, а також на вербування правоохоронних органів та політиків. Їх мета дивує – повернення до політичного режиму 1935 року та перемовини з країнами, що за версією Рейху, перемогли – Росією та США.

Про це пише 24 канал.

Здається малоймовірним, що 71-річний принц Генріх XIII – заможний нащадок 700-річної дворянської родини може бути ватажком терористичної групи але, за словами прокурорів, учасники організації «Райхсбюргер» вказали на це. Саме принц мав би стати главою держави в режимі після перевороту.

Будинок Waidmannsheil у містечку Бад-Лобенштайн, поблизу Берліна – це маєток принца, один із 150 об’єктів, де провели рейди спецслужби. Наразі 23 члени осередку затримані, ще 31 потрапили під слідство. Поліція виявила купи зброї та військової техніки, а також список із 18 політиків і журналістів, яких вважають ворогами.
Утопічні спогади за імперським минулим: що керувало принцом

Ностальгуючи за Німецькою імперією до 1918 року, коли його предки правили державою на сході Німеччини, він прийняв теорію змови, яка набрала обертів в ультраправих колах: що післявоєнна німецька республіка є не суверенною країною, а корпорацією створеною союзниками після Другої світової війни.

Довідка

«Громадяни Рейху» – це рух, прихильники якого не визнають Федеративну Республіку та її демократичні структури. Зокрема, вони відмовляються платити податки і конфліктують з владою. За даними Офісу із захисту Конституції Німеччини, станом на 2022 рік рух налічує понад 21 тисячу послідовників.

У кінці листопада 2021 року на його базі була створена більш радикальна організація з метою повалення чинного державного ладу. Її заснували люди з оточення Генріха XIII.

«Так, принц переслідував свою мету – відновити імперський рейх Німеччини на багатьох фронтах, і він був переконаний, що його фантастичне царство вже існує», – йдеться у матеріалі NYT.

Як розвідці вдалось вистежити організацію

Жителі містечка Бад-Лобенштайн відчували на собі утопічні ідеї змови. Так, член місцевої влади Андрі Буркхардт розповів, що кожного разу, коли він намагався встановити стенд у містечку, він зустрічався із супротивом.

«На нас кричать і кажуть: ми не німці. Ми не в справжній німецькій державі! Ми лише філія GmbH( німецька абревіатура компанії з обмеженою відповідальністю)», – розповів чоловік.

Редактор місцевої газети Пітер Хаген дізнався, що у села є князь – жителі розповідати йому про дивні агітаційні плакати, розклеєні на вулицях, які закликали жителів балотуватися на вибори з " Виборчою комісією Ройса«. Але офіційних виборів на той час не було.

Читати ще: Організатори путчу в Німеччині мали список «ворогів»: там журналісти, топ-політики і глава МЗС

З часом ситуація ставала все дивніша, влітку місцеві отримали листи, де була адреса вебсайту для отримання громадянства в Домі Ройса.

«У вас також є відчуття, що в цій країні щось не так? Чи знаєте ви, що ви насправді не маєте жодного громадянства, що ви фактично особа без громадянства і не маєте жодних прав?» – такою була суть листів.

Місцеві депутати вирішили повідомити про суть цих листів і загалом ситуацію в містечку у відповідні структури. Так розвідка і почала розслідування.

Що виявила розвідка

Співробітники розвідки стежили за принцом з осені 2021 року, і те, що вони виявили, було набагато зловіснішим, за здогадки місцевих: група співучасників змови включала чинних і колишніх солдатів елітного спецназу, офіцерів поліції, армійських резервістів зі зв’язками з військовими, які розробили конкретні плани та навіть спланували дати перевороту.

Принц заручився підтримкою не лише в ультраправих колах, близьких до військових. Він також шукав союзників серед колег-аристократів, їздив до Австрії та Швейцарії, щоб отримати пожертви для фінансування змови.

Генріх XIII також зв’язався з російськими дипломатами за допомогою російської дівчини, яку прокуратура ідентифікувала лише як Віталію Б. Кілька разів вона сприяла зустрічам, хоча прокурори запевнили, що у них немає доказів відповіді Росії.

Нагадаємо, у Німеччині спеціальні поліцейські сили 7 грудня провели спецоперацію одночасно в 11 федеральних землях проти правоекстремістської організації, що планувала викрадати політиків та штурмувати Бундестаг. Німецький радикальний рух «Райхсбюргер», члени якого підозрюються в організації державного перевороту, кілька років тому купували зброю в Хорватії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
! Показати IP 12 Грудня 2022 16:43
Ще один імператор, м.ть твою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus