USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.60 10.75

Принесена в жертву «заморожена» дитина інків не померла мирно, як вважали раніше. Дослідження

Сьогодні 00:33
Дитина інків із Серро-ель-Пломо в Чилі, яку ритуально принесли в жертву понад 500 років тому і яка добре збереглася у вигляді замороженої мумії, померла не мирно, як вважали раніше, а від удару по голові. Це показало нове дослідження.

Знамениту мумію Пломо восьмирічної дитини, знайдену в сидячому положенні з обхопленими руками колінами, вивчали археологи впродовж десятиліть із моменту її виявлення 1954 року, пише УНІАН з посиланням на The Independent.

Раніше дослідники вважали, що хлопчика годували наркотичними речовинами і присипляли, перш ніж помістити в крижану гробницю, де він помер від задухи.

У Національному музеї природної історії Чилі стверджують, що дитину було вбито близько 1460 року під час церемонії жертвоприношення під назвою Qhapaq hucha, або Capacocha, у якій, імовірно, брали участь знать, жерці та посадові особи імперії інків.

Читати ще: У Перу знайшли мумію підлітка з фрагментами шкіри та волосся

Є ознаки того, що перед смертю хлопчик пройшов понад 2000 км від південно-центрального Перу до Серро-ель-Пломо протягом кількох місяців, що видно зі слідів на його ступнях, кажуть дослідники.

Експерти вважали, що його останні хвилини, ймовірно, були позначені втомою від довгої подорожі, великої висоти і вживання наркотичної речовини, перш ніж його помістили в прямокутну камеру із замерзлою підлогою, що спричинило гіпотермію і смерть.

Поруч із хлопчиком також було покладено похоронне підношення, включно з церемоніальними предметами, зокрема двома фігурками верблюдів – однією зі сплаву золота і срібла, а іншою – з мушлі.

Археологи підозрюють, що такі жертвопринесення, ймовірно, були способами, за допомогою яких інки намагалися забезпечити приєднання найкращих представників людства до своїх божеств.

Але недавні дослідження змінюють погляди на те, як проводили ці ритуальні жертвопринесення.

Нові рентгенівські знімки КТ голови мумії з Пломо показують ознаки «майстерно виконаної» тупої травми лобової кістки черепа хлопчика. За словами дослідників з музею, травму, мабуть, спричинив тупий предмет, що рухався справа наліво, коли дитина стояла з опущеною головою.

Читати ще: В Єгипті археологи знайшли мумію, яка була вкрита сухозлітним золотом

Ці нові результати кидають виклик уявленням про ритуальні дитячі жертвоприношення богу Сонця в імперії інків, особливо у місяць збору врожаю.

Незадовго до смерті хлопчик, мабуть, проковтнув багато їжі, яка залишилася неперетравленою в його кишківнику.

Аналіз геному також підтверджує, що його предки походять із південно-центральних Анд і стародавніх людей із півночі Чилі, а також із південних високогір'їв Перу. Однак поки що не вдалося точно визначити його походження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus