USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.25 10.50

Придбають 23 дрони для ЗСУ: на «Фронтері» зібрали понад 300 тис. грн

Сьогодні 18:23
27-28 липня в Луцьку тривав IV Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера». Захід відбувся в Музейному просторі «Окольний замок» та зібрав українських й іноземних письменників, журналістів, громадських діячів, представників бізнесу та культурних індустрій.

Як повідомляють організатори, загалом під час фестивалю відбулося 18 подій. Участь у них взяли понад 30 митців із п’яти країн – Польщі, Франції, Португалії, Іспанії та України. Серед них – Юлія Федорчук, Малґожата Реймер, Ришард Купідура, Фабріс Депре, Ана Франса, Марія Сеновійя, Юрій Іздрик, Ірена Карпа, Євгенія Кузнєцова, Марічка Паплаускайте, Дмитро Лазуткін, Остап Сливинський, Олеся Яремчук, Ростислав Семків, Ія Ківа, Макс Кідрук та інші.

Окрім літературних подій та автограф-сесій, у програмі фестивалю був альтернативний етноарт хаос від гурту NAZVA, ранковий стендап Сергія Чиркова, запис Youtube-проєкту «Хто Зна Шоу» та перформанс творчої спілки Phill it.
За два дні «Фронтери» захід відвідало майже дві тисячі людей.

Фокус-темою цьогорічного фестивалю була «Зміна ролей». Її основну ідею у своїй промові на відкритті заходу окреслив поет і перекладач Остап Сливинський. Зокрема він зазначив, що сьогодні багато українців виконують нову для них роль, якої вимагає реальність: служба у Силах Оборони і волонтерство, протидія пропаганді й міжнародна адвокація України.
«Змінилися й ролі всередині культури, – додає Остап Сливинський. – Так, наш театр, поезія і проза стають щораз більш документальними, а наша документалістика говорить про настільки неймовірні речі, що іноді читається як фантастична література. Як і суспільство, українська культура сьогодні працює як єдиний організм, що об’єднав усі свої сили для виживання. Все – від мемів і стріт-арту до академічної музики – сьогодні має єдиний кровообіг. Це – кровообіг цінностей».
Читати ще: У Луцьку – літературно-мистецький фестиваль «Фронтера». День перший: як це було

Фокус-тема фестивалю отримала й візуальне втілення. Так, на території «Окольного замку» протягом двох днів діяв фотопроєкт «Всі пішли на фронт» від misto.media. Він присвячений лучанам та лучанкам, які покинули свої робочі місця й бізнеси та долучилися до лав ЗСУ і стали волонтерами. «Фронтера» зібрала тут українських митців, учасників фестивалю різних років, які через війну також змінили свої ролі. Серед них – Юрій Матевощук, Богдан Коломійчук, Павло Коробчук, Андрій Любка, Артем Чех та інші.
Одним із головних завдань фестивалю був намір продемонструвати іноземним гостям, як працює українська культура в часи війни. З цією метою організатори заходу провели спеціальну екскурсію для українських та іноземних журналістів, під час якої познайомили їх із культурними індустріями міста: художнім музеєм Луцька, Музеєм сучасного українського мистецтва Корсаків, театром «Гармидер», а також проєктами платформ «Алгоритм дій» і «Фронтера», скульптурою «Зерно», центром розвитку креативних індустрій «Або Або».
Читати ще: Дискусії, читання, теплі зустрічі: як минув другий день «Фронтери» у Луцьку

У межах екскурсії гості фестивалю мали нагоду відвідати експозицію найбільшої картини світу в межах проєкту «Космогонія» та поспілкуватися з її автором, художником і скульптором Петром Антипом.
«У межах фестивалю, – розповідає засновниця літературної платформи «Фронтера» Елла Яцута, – було багато розмов про те, як Україна представлена в європейському інформаційному просторі й що кожен із нас може зробити, аби вплинути на цей процес. Гості з інших країн були настільки вражені рівнем організації заходу, що пообіцяли набагато більшу підтримку, ніж було заплановано. А це означає, що про Луцьк та Україну знову й знову говоритимуть у світі».
Важливим моментом проведення цьогорічної «Фронтери» стала безбар’єрність локації. Організатори намагалися зробити фестиваль доступним, у тому числі й для людей із різними формами інвалідності. Цьогоріч вперше завдяки співпраці з ГО Громадський рух «Соціальна єдність» відбувся супровід чотирьох подій заходу жестовою мовою.

Читати ще: Дегустація книги: у луцьких кав’ярнях з’явилися мінібібліотеки

Протягом цих двох днів «Фронтера» була майданчиком для співпраці митців, бізнесу та громадської сфери. Довкола фестивалю об’єдналося понад 30 партнерів. З їхньою допомогою на території «Окольного замку» вдалося організувати дитячу та лаунж-зони, фудкорт, книгарню, тематичний благодійний ярмарок. Гостей заходу вразила синергія громадських організацій, які працювали над фестивалем, – літературної платформи «Фронтера», платформи «Алгоритм дій», креативної івент-агенції FeelGood, IT-компанії ideil.

Завдяки спільним зусиллям відвідувачів, організаторів і партнерів за два дні вдалося зібрати 338 100 гривень для благодійного фонду «Ангар.Україна». Отримані кошти витратять на 23 дрони для ЗСУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus