USD 41.30 41.75
  • USD 41.30 41.75
  • EUR 41.30 41.75
  • PLN 10.40 10.65

При Волинській ОВА утворили Раду безбар’єрності

13 Червня 2024 19:01
Сьогодні у Волинській ОВА відбулося перше засідання регіональної Ради безбар’єрності за участю очільника області Юрія Погуляйка. Зустріч також проходила в онлайн-форматі для підключення учасників із районів та територіальних громад.

Рішення про утворення Ради безбар’єрності офіційно затверджено 30 травня 2024 року розпорядженням начальника обласної військової адміністрації № 220. Водночас робота над забезпеченням безбар’єрного простору на Волині триває не перший рік. Тож насамперед заслухали результати цієї роботи від керівників ключових галузей області, повідомили в ОВА.

Про доступність фізичного простору на Волині доповів т. в. о. начальника управління містобудування та архітектури Василь Василенко.

До слова, за результатами моніторингу 2023 року, проведеного Міністерством відновлення, розвитку громад та інфраструктури України, Волинська область – серед шести регіонів із високим ступенем безбар’єрності. Зокрема йдеться про доступність фізичного простору ЦНАПів, будівель для розміщень ВПО, залізничних та автовокзалів, закладів освіти і спортивних шкіл. Саме такі показники у Волині одні з найвищих в рейтингу регіонів.
Обласне управління охорони здоров’я відзначає, що в усіх лікувальних закладах області наявні сертифікати, що підтверджують доступність будівель і приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, передбачена можливість дистанційного перекладу жестовою мовою. Реабілітаційну допомогу надають у 27 закладах охорони здоров’я, які підписали договір з Національною службою здоров’я України. До слова, у першому кварталі поточного року відкрили оновлене відділення реабілітації на 40 ліжок в КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади».

Читати ще: Луцьку громаду робитимуть безбар'єрною

Як відзначила заступниця начальника обласного управління охорони здоровʼя Людмила Рожко, багато роботи проводять спільно з департаментом соціальної та ветеранської політики ОДА. Особливо щодо підвищення рівня поінформованості населення про послуги, права та можливості.
«Для підвищення рівня захисту жінок і чоловіків, хлопчиків і дівчат, осіб з інвалідністю від насильства в області активно впроваджують просвітницькі заходи для протидії примусу та експлуатації, – повідомила директорка департаменту соціальної та ветеранської політики Оксана Гобод. – Якщо раніше органи соціального захисту створювали лише фізичну доступність, то зараз ми будуємо безбар’єрність у всьому – і фізичну, і цифрову, і суспільну».

Про забезпечення рівних можливостей волинян для участі в обласних спортивних і культурних заходах розповів директор департаменту культури, молоді та спорту ОДА Олександр Хвіщук. Зокрема про обладнання Волинського обласного драмтеатру сходовим підйомником для людей з інвалідністю, а також – встановлення підіймальної платформи «Форстор» в обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.
Читати ще: «До замку підіймався 15 хвилин»: як Монатік і Терен перевіряли Луцьк на безбар’єрність

«Безбар’єрність у закладах освіти – це більше, ніж просто пандуси», – про безперешкодний доступ до приміщень закладів освіти поінформувала очільниця обласного управління освіти і науки Наталія Матвіюк. Як-от облаштування навчальних закладів ліфтами, широкими дверними проходами, поручнями у вбиральнях і на сходах, кнопками виклику, інформаційними вказівниками та утримання їх в належному стані. А також про забезпечення рівних можливостей та вільного доступу до освіти усіх груп населення області.
Читати ще: Безбар’єрність та цифровізація: сім волинських громад отримали гаджети для обслуговування людей з порушеннями слуху

«Безбар’єрність – це коли зручно всім без винятку, – процитувала ініціаторку програми безбар’єрної України, першу леді Олену Зеленську заступниця голови ОДА Мирослава Якимчук, підсумовуючи перше засідання Ради безбар’єрності. – Дякуємо усім, хто працює над розбудовою доступного простору області, аби забезпечити безбар’єрність волинянам. Це питання перебуває на контролі начальника обласної військової адміністрації та перших осіб держави. Тож рекомендуємо керівникам тергромад створити Ради безбар’єрності на місцях, а наступного засідання – спільно розглянути проблемні питання в галузі безбар’єрності та визначитися з їх розв’язанням».
Зауважимо, що програми або заходи зі створення безбар’єрного простору затверджено в 16 громадах області: Володимирській, Затурцівській, Зимнівській, Устилузькій, Ковельській, Люблинецькій, Любомльській, Рівненській, Смідинській, Шацькій, Колківській, Луцькій, Олицькій, Прилісненській та Сошичненській.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 13 Червня 2024 19:38
Таке складне питання, що аж раду довелося створити.
Нема на то ради ! Показати IP 14 Червня 2024 05:01
І на який позитивний результат можна очікувати, якщо доручили виконувати таку відповідальну роботу людям без професійної освіти і досвіду роботи в галузі ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus