USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.75
  • PLN 10.66 10.84

Протести у Північній Ірландії: спалений автобус і десятки постраждалих поліцейських

9 Квітня 2021 21:52
У Північній Ірландії вже тиждень тривають масові заворушення, учасники яких вступають у зіткнення з поліцією.

Як повідомляє Belfast Telegraph, ввечері у четвер, 8 квітня, у столиці Північної Ірландії Белфасті учасники акцій протесту кидали в правоохоронців каміння і «коктейлі Молотова». У відповідь поліцейські вперше за кілька років застосували водомети і пригрозили використовувати пластикові кулі, інформує Новое время.

Міністр юстиції Північної Ірландії Наомі Лонг закликала припинити насильство, звинувативши в нападах на поліцейських «націоналістичну молодь».

Із закликом припинити безлади виступили також прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і його ірландський колега Міхол Мартін.

Масові заворушення відбуваються не тільки у столиці Белфасті, але й в низці інших міст, серед яких Каррікфергус і Лондондеррі.

Загалом за останній тиждень поранення отримали 55 поліцейських, десятки учасників зіткнень були заарештовані. Серед них — підлітки у віці 13−14 років.

Обстановка в Північній Ірландії почала загострюватися після Brexit. Вуличні заворушення в регіоні спалахнули на тлі невдоволення статусом регіону після виходу з ЄС.

Також приводом для початку заворушень стало рішення прокуратури Північної Ірландії ніяк не карати політиків-республіканців, які порушили карантинні обмеження — влітку 2020 року (коли в регіоні було введено локдаун) понад 20 політиків прийшли на похорон колишнього члена Ірландської республіканської армії Бобі Сторі. Загалом на похоронах зібралися близько 2 тис осіб.

Північна Ірландія є децентралізованою частиною Сполученого Королівства, в якій влада розподілена між протестантськими і католицькими політичними партіями. Деякі жителі Північної Ірландії ідентифікують себе як британці, інші – як ірландці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus