USD 41.20 41.39
  • USD 41.20 41.39
  • EUR 41.20 41.39
  • PLN 10.60 10.75

Прорив: учені створили перший у світі прототип ядерного годинника

Сьогодні 00:16
Величезний прорив, який готувався десятиліттями, був здійснений лише кілька місяців тому. Вчені вже усвідомлюють його потенціал: вимірювання розриву між квантовими енергетичними станами ядра торію було використано для створення найпершого, елементарного ядерного годинника.

Дослідження про це було опубліковано в журналі Nature, передає УНІАН.

Поєднавши стронцієвий атомний годинник із кристалом, що містить ядра торію, група фізиків успішно продемонструвала основну технологію, що приведе нас до першого повністю реалізованого і розробленого ядерного годинника.

«З цим першим прототипом ми довели: торій можна використовувати як хронометр для надточних вимірювань», – пояснює фізик Торстен Штрумм з Віденського технічного університету.

Читати ще: У США 12-річний хлопчик зробив ядерний реактор у своїй кімнаті

За його словами, єдине, що залишилося зробити, це провести технічну розробку, і більше жодних серйозних перешкод не очікується.

Ядерний годинник дасть змогу проводити точніші вимірювання фізичного Всесвіту, що має значення для всього: від навігації до пошуку темної матерії.

«Уявіть собі наручний годинник, який не втрачатиме жодної секунди, навіть якщо залишити його працювати мільярди років. Хоча ми ще не зовсім досягли цього, це дослідження наближає нас до такого рівня точності», – каже фізик Цзюнь Йе.

Команда проводила свій експеримент багато разів; щоразу вони отримували результати, що відповідають атомному годиннику. Наступним кроком буде його вдосконалення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus