USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.36 10.50

Прорив у Курській області: чим така важлива Суджа, де тривають бої, та реакція Путіна

Сьогодні 18:12
Напередодні, 6 серпня, російські пропагандисти повідомили про нібито рейд українських сил до Курської області РФ. Станом на 7 серпня «військкори» занили про швидке просування противника, заявивши, що головний напрямок – це Суджа.

Що відомо про бої у Курській області, як Путін прокоментував прорив держкордону РФ та чому Захід незадовлений рейдом – пише ТСН.ua.

Російська влада заплуталася у версіях подій

Американський інститут вивчення війни (ISW) заявив, що місцева влада Курської області та Міноборони Росії не узгодили версії того, що відбувається у регіоні та зробили суперечливі заяви.

Аналітики навели заяву губернатора Курської області Олексія Смирнова про те, що в прикордонних районах Суджанського і Коренєвського районів тривають бойові дії. Втім у Міноборони та ФСБ наголошували, мовляв, нібито відбили спроби «прориву» держкордону.

Деякі російські «блогери» повідомляли, що нібито 6 серпня українські війська здійснили серію рейдів через кордон. Буцімто вони наступали на позиції РФ поблизу Ніколаєво-Даріно та Олешня Курської області (на північний захід від міста Суми та вздовж російсько-українського кордону). Геолокаційні кадри за 6 серпня показують пошкоджену та покинуту бронетехніку приблизно за 7 кілометрів на північ від міжнародного кордону на захід від Любимівки, що Курській області. Російські джерела стверджують, що на кадрах видно українську техніку. Втім в ISW не можуть підтвердити – є ця бронетехніка російською, українською або ж обох сторін.

Читати ще: В ISW оцінили, скільки території захопили окупанти в Україні

Міністерство оборони Росії стверджувало, що російські резервні сили відповіли на ймовірні українські рейди, а російське інсайдерське джерело запевняло, що елементи чеченського спецназу «Ахмат» також відбивали рейди. Втім американські аналітики не можуть перевірити ці твердження.

Українські війська «увійшли» в Курську область та закріпилися там, – Z-канали

Телеграм-канал Медуза, який позиціонує себе опозиційним до російської влади, посилаючись на Z-канали пише, що станом на обід 7 серпня українські сили нібито увійшли в Курську область і закріпилися в прикордонній зоні. «Військкори» ниють, що «їм не виходить їх вибити».

За різними даними, на територію Курської області зайшли один або два батальйони ЗСУ – до 800 осіб, ще до двох тисяч військових зосереджені вздовж кордону. Українських військових «не представляється можливим вибити», пише Z-канал «Два майори».
Мапа просування бійців у Курській області. Фото: російські тг-канали

ЗСУ розширюють фронт у Курській області: стверджують рупори пропаганди

Російські «військкори» в істериці та заявляють, що ЗСУ нібито пройшли дві лінії оборони та уже зайшли до 11 населених пунктів Курської області і розширюють фронт.

Читат ще: Цвинтарі переповнені: в одному з російських регіонів більше не хочуть воювати проти України

«ЗСУ на контрольованих територіях розгортає логістику, підвозить ПММ і боєприпаси. Судячи з відкритих джерел, регулярні війська противника присутні на глибині до 15 км. Ширина фронту – 10-11 км. ЗСУ були присутні станом на вечір 6 серпня у Любимівці, Обухівці, Покровському, Зеленому Шляху, Товстому Лузі, Нижньому Клині, Товстому Лузі, Ніколаєвому-Дар’їному, Дар’їному, Свердливому, Лебедівці», – пише Z-канал «Два майора».

Рупори пропаганди зазначили, що від ранку противник продовжив розвивати свій наступ на північ уздовж траси Суджа-Кореневе, щоб вийти до міста. Сумарне просування за трохи більше ніж за добу склало приблизно 15 км.

Перед цим близький до Міноборони РФ телеграм-канал «Рибарь» писав, що ЗСУ начебто вдалося зайняти три села в Суджанському районі і просунутися до західного передмістя Суджі – Гончарівки, запевняючи, що «у Суджі поки що руху немає».
Мапа боїв у Курській області. Фото: російські тг-канали

Суджа: що це за місто і де воно розташоване (мапа)

Російські інформаційні ресурси заявляють, що ціллю противника є місто Суджа, яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону з Сумською областю, і за 45 кілометрів – від самих Сум.
Де розташована Суджа РФ на мапі.

Чим важлива Суджа: пояснення OSINT-дослідника

OSINT-дослідник Intelschizo висловив свою думку, чому Україна обрала для наступу на території РФ Суджу (станом на 15:20 українська сторона не підтвердила свої дії на території РФ, – ред.).

Читати ще: ЗСУ відбили 42 ворожі штурми на Покровському напрямку, – Генштаб

Він пояснив, що:

Суджа розташована в низині, а українські війська наступають з височини, що дає їм вогневий контроль над логістичними шляхами.

Від Суджі йде важлива залізнична лінія, яка постачає російське угруповання «Північ». Контроль над нею послабить постачання угруповання, змушуючи російську логістику проходити через Бєлгород.

Через Суджу проходить газопровід, який раніше використовували для постачання газу до Угорщини. Контроль над Суджею дає Україні важіль тиску на угорське керівництво.

Він припускає, що угруповання «Північ» розділене на чотири групи. ЗСУ наступають у фланг, перерізаючи постачання іншим групам.

Російська авіація обіцяє стерти з лиця землі Суджу

Вранці 7 серпня на тлі просування у Курській області Z-канали писали, що російська авіація зітре із лиця землі російське місто Суджа, якщо його захоплять українські військові.

«Місто Суджа в Курській області фактично все евакуйоване і буде стерте з лиця землі російською авіацією», – пишуть російські «військкори».

Російське командування вирішило здати Суджу, – роспропаганда

Станом на 15:00 7 серпня «військкори» пишуть, що російське місто Суджа – під контролем України (офіційного підтведження ні зі сторони України, ні Росії немає, – ред.).

«Військкор» Борис Рожин повідомив, що газовимірювальна станція «Суджа», через яку здійснюється транзит газу до Європи, вже під контролем ЗСУ.

«Командування вирішило здати Суджу ЗСУ. Українці вже пройшли половину шляху до Курської АЕС», – йдеться у його дописі.

Тим часом інший пропагандист Юрій Подоляка інформує, що Суджа перебуває в оперативному оточенні противника. Він у паніці заявляє, що панівні висоти під українським контролем.

Яка може бути мета операції у Курській області

Видання ВВС Україна, посилаючись на провоєнних блогерів та військових експертів, припускає, що цього разу справа не обмежиться швидкоминучим рейдом на російську територію.

Вони вважають, що цей прорив – це лише початкова стадія операції, мета якої – відтягнення російських військ з інших гарячих ділянок фронту (передусім у Харківській та Донецькій областях). Або відвернути увагу від великої операції, що планується на іншій ділянці фронту.

Росіяни втікають із прикордонних районів Курської області

Місцеві жителі власними силами евакуюються із населених пунктів, де тривають бойові дії. На прохання допомогти виїхати місцева влада розводить руками, мовляв, через активні бої не може організувати заходи із евакуації населення.

Т.в.о. глави Курської області Олексій Смирнов повідомив, що із регіону протягом останньої доби виїхало кілька тисяч осіб.

Крім того, за словами місцевих, у місті Суджа немає зв’язку, а також води, електрики і газу.

Реакція України на «рейд» до Курської області

Станом на обід 7 серпня українська сторона не коментує події у Курській області. Напередодні ВВС Україна звернулась за коментарем до Генштабу ЗСУ та ДПСУ. Там послалилася на відсутність жодної інформації про можливий рейд до РФ.

«У нас немає поки що інформації з цього приводу», – відповіли BBC Україна у Генштабі ЗСУ.

Про те, що це операція ЗСУ, натякнула народна депутатка і заступниця керівника комітету з оборони Марʼяна Безугла.

«Щиро бажаю успіхів Сирському з цим проєктом. Принаймні один такий успішний авторський він має – Харківський в 2022-му», – написала вона.

Реакція Путіна на прорив дежкордону: погрожує завдати масованого ракетного удару по Києву

Після довгого мовчання очільник Кремля Володимир Путін нарешті зробив заяву про події у Курській області. Він назвав це «масштабною провокацією «кієвского рєжима».

Так, тимчасовий в.о. губернатора Курської області Олексій Смірнов заявив, що вночі телефоном доповів оперативну обстановку Путіну. Мовляв, диктатор-президент «тримає ситуацію на особистому контролі», а також «пообіцяв підтримку Курській області в усіх напрямках». Але про які саме напрямки йдеться, Смірнов не розповів.

За словами російського чиновника, ситуація в регіоні нібито контрольована. Влада організувала вивезення жителів «з обстрілюваних територій прикордоння» до пунктів тимчасового розміщення, однак жителі скаржаться на відсутність допомоги.

Захід не в захваті від «рейду» до Курської області, – Forbes

На думку аналітика Forbes Девіда Екса, задіяні в прориві російського кордону сили більше стали б у пригоді на сході, де ЗСУ відступають під натиском окупантів.

«Усе це дуже драматично – але це також ганебна трата дорогоцінних військових ресурсів. У той час, як Легіон «Свобода Росії» байдикував у Суджі, місті, що практично не має військової цінності, українські бригади відступали з Нью-Йорка на сході України», – зазначає він.

Він вважає, що, ймовірно, оборонці Нью-Йорка виграли би від підкріплення від того ж Легіону «Свобода Росії», який наразі витрачає свої війська і боєприпаси, «збираючи кілька російських полонених у прикордонному місті, яке ніхто не очікує, що українські сили утримуватимуть у довгостроковій перспективі».

Фінський аналітик Йоні Аскола своєю чергою вважає, що Україна могла би зміцнити свої позиції на передовій раніше, скоротивши територіальні втрати за рахунок мобілізації більшої кількості військ. Він також наголошує, що у багатьох підрозділах не вистачає піхоти, а Україні бракує підрозділів на фронті та в резерві.

«У цьому контексті недоцільно для будь-якого українського чи проукраїнського командира витрачати життя на рейд, який, у кращому випадку, має лише швидкоплинну пропагандистську цінність. Ці сотні легіонерів мають воювати на сході, а не шукати пригод на півночі», – йдеться у матеріалі Forbes.

Тролінг «Нової пошти»

Голова «Укрпошти» Ігор Смілянський анонсував відкриття нового поштового відділення в Суджі Курської області, яке буде розташоване на місці колишнього відділення російської пошти.

«Шановні друзі! З метою якісної доставки посилок преси та письмової кореспонденції нашим героїчним ЗСУ та громадянам РФ, звільненим від окупаційного режиму, АТ «Укрпошта» планує відкрити відділення за адресою вул. Советська 12, місто Суджа, на місті колишнього відділення пошти росії», – написав посадовець у мережі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus