USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Прохід через дзвіницю, ринковий квартал і прибережний парк: як може змінитися Старе місто в Луцьку. Проєкт італійської студії

8 Червня 2024 15:10
Культурний хаб єврейської історії в синагозі, кластер у складі музею Лесі Українки, дзвіниці та костелу Святих Апостолів Петра і Павла, прохід через дзвіницю, відкритий сад монастиря Бригідок, багатофункціональний простір на місці ринку «Центральний», університетське містечко на вулиці Ковельській і прибережний парк. Таким чином можна оновити вигляд Старого міста в Луцьку.

Лекція «Відродження Старого міста» в рамках Urban Talks 2.0 відбулася 7 червня в коворкінгу РЦ «Промінь». На заході представили результати дослідження середмістя від італійської студії міжнародної архітектури і міського дизайну Piuarch.

Нагадаємо, Urban Talks – це міські лекції та дискусії, ініційовані misto.перезавантаження в межах першого урбаністичного дослідження Urban Vision Lutsk за підтримки платформи «Алгоритм дій», Urban Reform, ORG Permanent Modernity.
Результатами дослідження центру Луцька, а саме – вулиці Лесі Українки, Старого міста та прибережної зони Стиру, з присутніми поділився співзасновник студії архітектури і міського дизайну Франческо Фреза.

Як він пригадав, у січні 2022 року до студії, яка протягом останніх 15 років реалізовує свої проєкти і в Україні, звернулися з пропозицією розробити рішення щодо ринкової площі в Луцьку. Перед проєктуванням працівники студії, як завжди, розпочали досліджувати територію, вивчати історію локації та зрозуміли, що до питання потрібно підходити комплексно, тому зосередилися на відродженні та переосмисленні всього Старого міста.
Читати ще: Родельбан на схилах замку, острів і луцька Бессарабка: як зміниться Старе місто. Проєкти

«Ринок – це лише невеличка частина великого Старого міста, яке поєднує унікальну історичну забудову, нові будівлі та зелені зоні. Ми пропонуємо покращити загальний вигляд Старого міста завдяки мінімальним втручанням, зокрема, у громадські простори. Ця практика притаманна Італії, де люди проводять багато часу в громадських місцях. Ми хотіли зробити Старе місто більш привабливим, комфортним і для мешканців Луцька, і для гостей», – зазначив Франческо Фреза.
Умовно він запропонував розділити Старе місто на шість зон і внести зміни в кожну з них:

- вісь північ-південь: центральна брама, площа Старий ринок, сквер Свято-Покровської церкви, синагога та музей;

- вісь схід-захід: площа Лютеранської кірхи, мультифункціональний центр, прохід через дзвіницю та Замкова площа;

- район монастирів: хаб гостинності, сад Старого міста, монастир Бригідок, стежка стародавнього муру, Домініканський монастир;

- квартал освіти та спорту: кампус Університету імені Лесі Українки, парк спорту;

- ринковий квартал;

- прибережний парк.
Читати ще: «Дике життя у великому місті»: в Луцьку за гроші ЄС створять природний парк

Наприклад, у першій зоні – вісь північ-південь – Piuarch пропонує оптимізувати автомобільний рух на перехресті вулиць Ковельська та Данила Галицького, облаштувати там нові тротуари, встановити вуличні меблі, створити якісний публічний простір на площі Ринок, відкрити для всіх охочих сквер Свято-Покровської церкви та облагородити його, створити культурний хаб єврейської історії в синагозі.

У районі вісь схід-захід можна реконструювати площу перед кірхою, створити культурний кластер з музеєм Лесі Українки, дзвіницею та костелом Святих Апостолів Петра і Павла, відкрити прохід через дзвіницю, розчистити та облагородити занедбану територію, встановити вуличні меблі на Замковій площі, з’єднати її з ринковим кварталом.

Відновити первинний ландшафт, реставрувати історичні об’єкти, надати доступ до мурів замку, відкрити для громадськості монастир Бригідок, відновити тамтешній сад, продовжити наявний шлях вздовж давнього муру, перепланувати сад Домініканського монастиря, пов’язати монастир із набережною та річкою пропонують у районі монастирів.

На території ринкового кварталу, на думку студії Piuarch, доцільно замість наявного ринку «Центральний» створити багатофункціональний хаб і збудувати новий сучасний ринок, а також покращити сполучення між Замковою площею, Старим містом, центральним парком та іншими мікрорайонами. Крім того, тут можна створити доступну ландшафтну зону навколо замку Любарта. До того ж архітектори пропонують перенести підстанцію, що неподалік замку, облаштувати зручний паркінг і з усіх сторін відкрити вигляд на замок.

У кварталі освіти та спорту доцільно було би збільшити територію навколо наявного корпусу факультету культури і мистецтв Університету імені Лесі Українки, реставрувати наявну будівлю, збудувати там нові університетські об’єкти з сучасним обладнанням, сполучити територію з новим спортивним парком тощо.

І нарешті – прибережний парк. Piuarch пропонує сполучити всі історичні та культурні об’єкти, розташовані на березі Стиру. Таким чином єдиний зелений шлях міг би пролягти від території навколо замку до Набережної. Там можна було би облаштувати центр човнів, пункт спостереження за птахами, парк скульптур, ігровий парк та інше.
Довідка

Франческо Фреза – співзасновник італійської студії міжнародної архітектури та міського дизайну Piuarch. Закінчив архітектурний факультет Римського університету та переїхав до Берліна в 1986 році, де працював до 1991 року. Франческо працював у Нью-Йорку в архітектурному бюро Gwathmey Siegel Kaufman Architects. Із 1991 до 1996 року співпрацював з Gregotti Associati, де відповідав за проєкти та будівельні об’єкти в Німеччині. В 1996 році Франческо заснував Piuarch разом із Германом Фуенмайором, Джино Гарбелліні та Монікою Трікаріо. Також працював архітектурним критиком для журналів, як-от Casabella та Bauweit, викладав курси й лекції в університетах та інших міжнародних установах.

Piuarch – це архітектурна та міська планувальна студія, яка сьогодні нараховує понад 40 працівників. Piuarch пропонує концепцію сучасної архітектури, що міцно коріниться в її оточенні, поважає ресурси планети сьогодні та в майбутньому. Студія займається дизайном офісних будівель, роздрібної та готельної інфраструктури, плануванням житлових комплексів і проєктів міського відновлення та регенерації. Ці проєкти базуються на аналізі міського, соціоісторичного та культурного оточення й розробляються з метою взаємодії та гармонії з ними. Основний акцент робиться на дизайні якісних міських середовищ і спільних просторів, які завдяки новому використанню та спільним функціональним концепціям призначені для міського відновлення.

Понад 25 років Piuarch успішно реалізовує проєкти в Італії та за кордоном. Останні 15 років студія мала можливість розробити та реалізувати кілька проєктів в Україні.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ася. Показати IP 8 Червня 2024 19:02
А в інвестора хватить грошей , цеж Українці їм треба триліони грошей .А будівництво ще і не почалось , а гроші вже закінчуються.
Ясон до Ася. Показати IP 9 Червня 2024 08:38
Не варто всіх по собі оцінювати. Є українці, серед яких чимало совків. Совок не заробляє - совок краде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus