USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70

Продовольчі набори та консультації: у Луцьку в гуманітарному хабі допомагають переселенцям з Луганщини

5 Вересня 2023 13:41
Майже 6 000 продуктових наборів за десять місяців отримали переселенці з Луганщини в гуманітарному хабі, який діє у Луцьку на вулиці Грушевського.

Про це Суспільному працівниця хабу Анна Галян.

Зі слів працівника Романа Лисакова, в хабі роздають як державну допомогу продовольчі набори – це олія, борошно, цукор, крупи, а також допомогу від волонтерів – пластівці, кава, рідке мило, памперси тощо.

«Намагаємося усіх охопити жителів області. Коли я починав, то було 650 людей, за 10 місяців майже стільки ж добавилося. Кожен місяць ми даємо на кожного члена сім’ї, є склад набору», – сказав Роман Лисаков.
Отримала продукти в луцькому хабі переселенка Тетяна Толокольнікова з Сєвєродонецької громади. Місяць тому жінка приїхала до Луцька, до цього жила в селі на Вінниччині.

«Тут вже роботу знайшла, діти вчаться. Складнувато трохи, тому що нове все. Потреба, не знаю, продукти харчування, квартиру знімаємо. Проїзд – дорого, займає велику частину бюджету. Нам складніше, тому що там у нас село під окупацією, ми ж туди навіть і не повернемося, навіть якщо деокупують, там все розбито», – каже жінка.
У луцькому гуманітарному хабі трудяться п’ятеро працівників Щастинської військової адміністрації, серед яких – Тетяна Романенко з селища Марківка Луганської області. У рідному селищі, говорить жінка, залишилися її мама та свекруха.

Як розповіла Тетяна, в Луцьку люди зустріли її дуже гарно, і місто їй сподобалося.

«З 24 лютого у нас в 9 годин ранку вже були танки: в нас 16 кілометрів до кордону з Росією. Коли ми виїжджали, то дороги через Україну не було, вже прострілювали автобуси. Ми виїжджали через Росію, через Прибалтику, Польщу, приїхали назад в Україну... Нас тут дуже гарно зустріли, дуже гарні люди, чисте місто, нам тут добре», – каже жінка.
Працівники хабу, говорить Тетяна Романенко – це працівники Щастинської військової адміністрації, які працюють за меморандумом співпраці із Кремінською міськрадою.

Окрім продуктових наборів, у хабі можна отримати юридичну та медичну консультації, а також допомогу психолога. Зі слів психологині Надії Кавітової, здебільшого люди звертаються з питань психологічної адаптації, прийняття рішень, допомоги дітям, які знаходяться у стресовому стані.

«Спочатку зверталося багато, а зараз вже трошки адаптувалися, вже майже півтора року пройшло, трохи менше, але звертаються», – сказала фахівчиня.
Як додав працівник хабу Роман Лисаков, на Волині проживає 1 150 переселенців із Луганської області. Допомогу внутрішньо переміщеним українцям надають щомісяця. Гуманітарний хаб для переселенців із Луганщини працює у буді з 10:00 до 15:00 години.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus