USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Проблема стічних вод у суміжних громадах загострюється, – «Луцькводоканал»

11 Серпня 2023 13:07
7 серпня набрав чинності закон «Про водовідведення та очищення стічних вод», спрямований на забезпечення громадян послугами якісного централізованого та нецентралізованого водовідведення при одночасному зменшенні негативного впливу стічних вод на навколишнє середовище. І хоча закон уже офіційно вступив в силу, але, на жаль, на практиці його реалізація не визначена ані у часі, ані в сформованих пропозиціях.

Про це повідомляє КП «Луцькводоканал».

Однією з причин такої ситуації є відсутність ухвалених урядом нормативних і піднормативних актів, які мали б бути прийняті до 7 серпня, а також усвідомлення усіх складнощів водовідведення, про які «Луцькводоканал» неодноразово повідомляв раніше.

Коли цей закон запрацює, існує великий ризик, що стануть очевидними небажані наслідки реформи децентралізації, оскільки мало які громади здатні забезпечити якісний процес водовідведення і очищення стічних вод для власних потреб.

Читати ще: Проблема глобальна: сусідні з Луцьком громади будуватимуть власні очисні?

Цю думку підтверджує той факт, що суміжні з Луцьком громади усвідомлюють суть проблеми, але не йдуть назустріч ініціативам КП «Луцькводоканал» щодо її врегулюванню, уникають обговорень цієї вкрай важливої теми, воліючи просто затягувати час. Водночас громади усвідомлюють, що водовідведення – це їхня відповідальність, яка потребує величезних фінансових вливань і при цьому не забезпечує соціального визнання чи якихось політичних балів, наголошують в «Луцькводоканалі».

Отож, на сьогодні реалізація закону потребує ухвалення низки нормативних актів. Проте наслідком може стати неспроможність громад у реалізації законодавчих вимог.

«Довго уникати відповідальності у цьому питанні, провідному для збереження екології і якісного функціонування громад, усе одно не вдасться. Необхідно розуміти важливість цього напрямку в контексті європейських перспектив України. Адже цей закон входить в пакет необхідних вимог в напрямку євроінтеграції України. Без його виконання європейське майбутнє України стає більш недосяжним. Ось чому громади повинні працювати над пошуком рішення проблеми, надавати свої пропозиції, а не сторонитися, марно сподіваючись, що хтось вирішить цю проблему за них», – йдеться в повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Were Показати IP 12 Серпня 2023 06:18
Громади цікаві щоб землю у них замутити, а какайте куди хочете)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus