USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Прісній воді на Землі щонайменше чотири мільярди років, – учені

7 Червня 2024 00:36
Дослідники Університету Кертіна зробили нове відкриття: прісна вода на Землі на 500 мільйонів років старша, ніж вважали раніше.

Про це йдеться у статті New Atlas, пише ТСН.

Дослідники дійшли цих висновків за допомогою ізотопного аналізу кристалів циркону, найдавнішого відомого земного мінералу на планеті, з Джек-Хіллз у Західній Австралії.

У цьому дослідженні команда датувала близько 1000 зерен циркону, з яких 10% виявилися старшими за чотири мільярди років. Потім, спрямувавши іонні пучки на окремі зерна, команда виміряла співвідношення важчого до легшого кисню. Це ізотопне співвідношення є надійним показником складу морської та прісної води.

Читати ще: Людство втратить воду. 66% населення планети відчує нестачу води вже до кінця століття

Вони виявили, що в кристалах, вік яких становить чотири мільярди років і 3,4 мільярда років, був характерний легкий ізотопний склад кисню. Таким чином, ці кристали могли утворитися лише з каменів і прісної води.

«Ми змогли визначити дату виникнення гідрологічного циклу, що є безперервним процесом, через який вода рухається навколо Землі та має вирішальне значення для підтримки екосистем і життя на нашій планеті. Досліджуючи вік та ізотопи кисню в крихітних кристалах мінералу циркону, ми виявили, що надзвичайно легкі ізотопні ознаки існували ще чотири мільярди років тому», –прокоментував провідний автор Хамед Гамалельдієн.

Це означає, що прісній воді на суші над рівнем моря щонайменше чотири мільярди років. Автори видання вважають, що це ставить під сумнів дослідження 2021 року, в якому вчені навели переконливий аргумент про те, що Земля була повністю занурена у морську воду три-чотири мільярди років тому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus