USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Президентка Грузії оскаржила в Конституційному суді закон про «іноагентів»

15 Липня 2024 20:59
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі подала позов до Конституційного суду із вимогою призупинити та остаточно скасувати дію закону «Про прозорість іноземного впливу».

Як передає Укрінформ, про це передає грузинський Перший канал із посиланням на заяву парламентського секретаря президентки Георгія Мсхіладзе.

«Президент Грузії вперше звертається із позовом до Конституційного суду Грузії. Позов стосується закону «Про прозорість іноземного впливу», так званого російського закону. Цим позовом президент вимагає призупинити дії зазначеного закону та його остаточного скасування», – заявив Мсхіладзе під час брифінгу.

Він зазначив, що закон про «іноагентів» є неконституційним і суперечить статті 78 Конституції Грузії, а також порушує низку прав, гарантованих Конституцією.

Як повідомлялося, 14 травня парламент Грузії ухвалив закон про «іноагентів», який офіційно називається «Про прозорість іноземного впливу». Через чотири дні президентка Саломе Зурабішвілі наклала вето на документ, наголосивши, що він «повністю повторює дух російського закону», а його зміст є неконституційним. Парламент 28 травня подолав президентське вето, остаточно затвердивши закон.

Читати ще: Закон про іноагентів: США почнуть вводити візові обмеження щодо Грузії

Згідно з документом, із серпня ЗМІ та НУО, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, протягом місяця мають через Дім юстиції внести заяву про реєстрацію як організації, які проводять інтереси іноземної сили.

Закон розкритикували США та європейські країни. Сполучені Штати вирішили відкласти на невизначений термін спільні військові навчання із Грузією Noble Partner через перегляд двосторонніх відносин.

Посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський заявив, що лідери країн блоку погодилися призупинити вступ країни до ЄС. Також ЄС заморозив 30 млн євро, виділених на підтримку Сил оборони Грузії на тлі антизахідного розвороту грузинської влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 15 Липня 2024 22:04
Скажіть будь ласка, а що для держави поганого в тому законі? Якщо щось погане то якраз і для агентів іноземного впливу, які кормляться з цього ..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus