USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.46 10.64

Президент Хорватії блокує участь країни у тренуванні українських військових

24 Листопада 2022 10:20
Президент Республіки Хорватія Зоран Міланович, як і обіцяв, відмовився давати попередню згоду на участь військовослужбовців Збройних сил Республіки Хорватія у місії ЄС, яка займається організацією навчання українських військовослужбовців, повідомляє Vecernji List.

Про це повідомляє УНН.

Лист із запитом йому надіслав міністр оборони країни Маріо Баножич.

За словами Мілановича, перша причина відмови полягає в тому, що міністр оборони не уповноважений вимагати попереднього схвалення президента. У своєму поясненні Міланович також стверджує, що обставини участі хорватських солдатів у цій місії незрозумілі та необґрунтовані.

Третя причина полягає в тому, що Україна формально не вважається союзником Республіки Хорватія, війська якої можуть проходити і прибувати на навчання до Республіки Хорватію, як це прописано в Конституції та законах. Мовляв, немає ні правової бази, ні міжнародної угоди, щоби організовувати цю справу з українцями.

Як зазначає видання, така відповідь ускладнила зовнішньополітичну позицію уряду Республіки Хорватія.

Навчальна місія для українських військовослужбовців є найбільшою військовою місією ЄС на сьогодні, очікується участь близько 20 країн.

Щодо відмови Мілановича міністр Баножич каже, що тепер для ухвалення такого рішення потрібна парламентська більшість у дві третини голосів, і що він упевнений, що отримає їх. Він стверджував, що не бачить причин, через які Міланович відхилив його запит.

«Ситуація в Україні стає дедалі серйознішою. Ми маємо допомогти їй, ми всі знаємо, як це було для нас. Наш обов’язок допомогти», – заявив Баножич.

Відхилення президентом Хорватії на даному етапі запиту міністра оборони країни на проведення в країні навчання військовослужбовців Збройних сил України не означає, що рішення не буде ухвалене, заявив речник МЗС Олег Ніколенко у коментарі Укрінформу.

«Мова не йде про відмову Хорватії від тренування українських військових. Дійсно, відповідно до своїх повноважень, президент Зоран Міланович відхилив запит міністра оборони. Водночас це не означає, що рішення не буде ухвалене», – зазначив речник МЗС.

Він поінформував, що нині українська сторона працює з хорватським урядом, аби отримати зелене світло на участь Хорватії в тренувальній місії ЄС через хорватський парламент.

«Заґреб розглядає дві опції допомоги Україні: тренування українських військовослужбовців на території Хорватії та направлення хорватських інструкторів на територію третьої країни», – поінформував Ніколенко.

Речник МЗС запевнив, що Україна високо цінує підтримку та солідарність з нашою країною з боку хорватського уряду на чолі з Андреєм Пленковічем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Правда Показати IP 25 Листопада 2022 07:18
Виродок.А Україна допомагала звільнитись від бандитів-сербів.Думайте хорвати,за кого голосуєте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus