USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Правила безпеки волинян: як захистися від отруйних хімічних речовин

12 Квітня 2022 22:36
Окупаційні війська часто спеціально вражають невійськові цілі. Крім цивільних об’єктів, вони обстрілюють промислові споруди, як, наприклад, цистерни з аміаком. Тож волинянам буде незайве пам’ятати, як захистити себе від отруйних хімічних речовин.

Про це йдеться у спецпроєкті ТРК «Аверс» «Безпека життя».

Як зазначає викладач курсів з цивільного захисту і територіальної оборони у Луцьку Сергій Клименко, в промисловості використовують різні хімічні речовини. У разі потрапляння таких речовин в повітря треба за можливості довідатися, із чим ви маєте справу і як саме нейтралізувати дію тих чи тих речовин.

«У разі потрапляння в зону забруднення необхідно зайти у приміщення, загерметизувати його і вдягнути ватно-марлеву пов’язку, змочену певними розчинами. Одні речовини при витіканні дають кисле, інші – лужне середовище. Наприклад, при витіканні аміаку утворюється лужне середовище, тому його необхідно нейтралізувати 5%-м розчином кислоти (лимонної, борної або оцтової). Щоб
правильно зробити 5%-й розчин лимонної кислоти, треба у 100 мл води розчинити 5 г лимонної кислоти і змочити цим розчином ватно-марлеву пов’язку. Якщо змочити пов’язку лише у воді, то при контакті з аміаком буде утворюватися нашатирний спирт, і людина довго не зможе цим дихати.

Якщо витікають інші речовини й утворюється кисле середовище, його треба нейтралізувати 2%-м розчином питної соди», – пояснює він.

Сергій Клименко зазначає: з кислотою треба бути дуже обережним і якщо зробити розчин у неправильних пропорціях, то можна отримати опіки дихальних шляхів та обличчя. А ось із розчином соди вже такої точності не треба: нічого страшного не буде, якщо розчин буде більш концентрований.

Також під час витоку хімічних речовин важливо знати, що одні можуть бути легші за повітря, а інші – важчі.

«Приміщення треба загерметизувати і зайняти відповідні поверхи: якщо випари легші за повітря (азот, синильна кислота), треба зайняти найнижчий поверх, якщо хлор і фофор, які тяжчі за повітря, – найвищий поверх», – резюмує він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus