USD 41.50 41.85
  • USD 41.50 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Добро сторицею: Праведник світу, який рятував євреїв від нацистів, тепер сам змушений тікати від рашистів

23 Травня 2022 18:27
Олександр Слободяник, визнаний Ізраїлем Праведником народів світу, разом із родиною виїхав із тимчасово окупованої Херсонщини на Прикарпаття.

Чоловік довго не здогадувався, що в його країні знову війна: думав, то діти пускають салюти, йдеться в сюжеті ТСН.

Півтора місяця у підвалі, без світла та води, але залишити рідну Херсонщину, окуповану рашистами, сім'я довго не наважувалася. Тільки-но облаштували будинок, завели величезну плантацію полуниці, але після чергового обстрілу онук не витримав.

«Бабуся, я хочу жить. Давайте будем виїздити, бо я хочу жить». Ми зібралися за 15 хв. Коли нас випустили і ми проїхали блокпост, а в сусідньому селі нас зустріли і сказали "паляниця", я ридала на всю машину», – зі сльозами пригадує дочка Праведника світу Людмила Скепка.

92-річний Олександр Олексійович у цій родині – найстарший, і ця війна для нього вже друга. Старенький недочуває, коли лунали вибухи, думав, то сусідські хлопчаки салютами бавляться. Аж поки на подвір’ї не розірвалася касетна бомба.
Олександр Олексійович – Праведник світу. Ізраїль дає це званням тим, хто під час Другої світової, ризикуючи життям, рятував євреїв від нацистів.

Ім’я Олександра Олексійовича нині на стіні меморіалу Яд Вашем у Єрусалимі. У 42-му йому було лише 13, з батьками жив у місті Бершадь на Вінничині, де нацисти створили величезне єврейське гетто. Тато Сашка був партизанським підпільником. І одного дня на вулиці побачив 10-річного хлопчика Давида, який втік із гето.

«Бачить, хлопчик замерзає. Він схопив того хлопчика. Коли батько його приніс додому, сказав мені: Саша, будеш казати всім, що це твій брат», – пригадує старенький.

Читати ще: Родина волинян врятувала від нацистів півтора десятка євреїв – утікачів з ґето

Невдовзі з гетто вони витягли і матір Давида. Небезпечну операцію батько доручив саме дітям, бо вони менше привертали увагу нацистів. Врятованих євреїв переховували до кінця війни.

«Дав одяг своєї дружини, тобто моєї бабусі: українську хустку, спідницю. І сказав: йдіть туди удвох. Сказав, щоб вона переодяглася. Для того, щоб відволікти увагу охорони, там затіяли євреї бійку. Ці втекли», – розповідає історію донька.

Нині рятівник єврейської родини сам вимушений рятуватися від росіян, що загарбали його Херсонщину. Родина знайшла прихисток у родичів на Прикарпатті. Історію дідуся оприлюднили місцеві волонтери. Допомога прийшла, звідки й не чекали.

«Ігор Палиця призначив дідусю від свого Фонду допомогу, – розповідає зять Сергій Скепка. – Дуже дієва допомога».

«Все наше залишилося там, тут у нас нема нічого, – додає донька Олександра Олексійовича. – Якби не ця допомога, я не знаю навіть, як ми жили б».

Грошей вистачить на щомісячну оренду житла. І це головне зараз, кажуть в родині. Допомогу Олександр Олексійович отримуватиме до кінця життя, обіцяють у Фонді Ігоря Палиці «Тільки разом». Тож родина уже пакує речі, щоби переїжджати в окрему оселю на Полтавщину. Хочуть ближче до рідного дому. Кажуть: щойно українська армія звільнить Херсонщину, одразу повернуться до своєї хати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus