USD 41.20 41.39
  • USD 41.20 41.39
  • EUR 41.20 41.39
  • PLN 10.60 10.75

Працівник залишився без руки: як покарали підприємця, який знехтував технікою безпеки

6 Вересня 2024 23:25
Два роки умовного терміну отримав підприємець, через недбалість якого на деревообробному виробництві працівник втратив частину руки.

Про це йдеться у вироку Володимир-Волинського міського суду.

На лаві підсудних опинився волинянин Юрій Т. Будучи відповідальним за охорону праці та техніку безпеки на підприємстві, він знехтував кількома нормами, що призвело до тяжкого травмування працівника. Зокрема, ФОП не призначив осіб, які вирішують конкретні питання з охорони праці, не забезпечив належне утримання виробничого обладнання.

Нещасний випадок стався на підприємстві 6 вересня 2021 року. Не вимкнувши фрезерний верстат, на якому не було встановлено захисне огородження, потерпілий здійснював його обслуговування. Під час роботи пальці правої руки чоловіка потрапили під фрезу. У лікарні постраждалому довелося ампутувати руку на рівні зап’ястя.

Обвинувачений свою вину не визнав та суду пояснив, що основний вид його діяльності – виробництво дерев’яної тари, яке не є небезпечним. Стабільної роботи на підприємстві тоді не було, зокрема і через епідемію коронавірусу. З працівниками укладалися цивільно-правові договори, що не визначали конкретних обов’язків. Інструктажі з техніки безпеки практично не проводилися. Але сам обвинувачений або інша особа кожного дня розказували працівникам, як треба поводитися під час роботи.

Читати ще: Просять поставити паркан: у центрі Луцька дитина впала з другого поверху закинутої будівлі

Чоловік вважав, що у цьому випадку законодавством України не встановлено обов’язку замовника за договорами цивільно-правового характеру проводити інструктажі з охорони праці, адже виконавець за таким договором виконує роботи на свій страх і ризик. Потерпілий працював у нього більше як рік без офіційного оформлення на лінії, де зшивається деревина. Вказане обладнання не відноситься до обладнань із підвищеною небезпекою та не потребує відповідної кваліфікації.

Зі слів ФОПа, за деревообробним верстатом працював оформлений працівник, а потерпілого туди не ставили. Нещасний випадок нібито стався з вини потерпілого, який з власної ініціативи взявся допомогти колезі. Повідомив, що він оплатив працівникові витрати на лікування та операцію.

Попри невизнання, суд вважав, що вина повністю встановлена дослідженими доказами, серед яких покази потерпілого та свідків.

Читати ще: Наїхала на куму, яка тепер нерухома: волинянка заперечувала п'яне водіння, щоб не сидіти 4 роки

Сам потерпілий вказав, що працював у підприємця з березня 2020 року без оформлення. Визначеної посади у нього не було, тому робив усе за вказівкою керівництва. До цього на деревообробних станках не працював, навчання ніякого не проходив (лише раз показали, як працювати). З його слів, інструктажі з техніки безпеки на підприємстві не проводилися, відповідальної особи за техніку безпеки не було.

6 вересня 2021 року до нього підійшов працівник станка і попросив підтягнути болти для кращої роботи. Не вимкнувши верстат, той став підкручувати болти, але зіскочив ключ і права рука потрапила під ріжучі пили. Потерпілий раніше неодноразово ремонтував ці станки, обслуговував їх, зокрема і за наказами ФОПа, адже майстра в цеху не було.

Згодом керівник пропонував працівникові підписати заяву, що він сам винен, але останній відмовився. На сьогодні, за показами потерпілого, обвинувачений жодним чином не відшкодував збитків.

Після нещасного випадку чоловік отримав третю групу інвалідності, на 65% втратив працездатність. У свої 54 роки йому доводиться вчитись обслуговувати свої потреби однією рукою. Діти та внуки завжди могли розраховувати на допомогу в господарстві, адже чоловік був майстром, але тепер їм доводиться допомагати йому фізично, морально і фінансово.

Читати ще: Вдарив каменем по голові: волинянина покарали за насильство над братом

Суд визнав Юрія Т. винним за ч.2 ст.272 КК України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою).

Підприємцю призначили два роки позбавлення волі із забороною займатися діяльністю, пов’язаною з роботами з підвищеною небезпекою на два роки. Але реальне покарання замінили двома роками іспитового строку. Також чоловік заплатить потерпілому 200 тисяч гривень.

Дмитро КЛИМЧУК

Фото ілюстративне
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus