USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.50 10.75

«Працюємо в нуль»: дрібні фермери скаржаться на ціну за сою та підвищення вартості пального

Сьогодні 08:10
Через спекотне літо селяни почали молотити сою значно раніше, ніж зазвичай. Фермер із села Борочиче розповів, що цьогоріч ціни на сою такі, що працює ледь не в нуль.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

За картоплю Іван Ковальчук ще не брався, бо потрібно швиденько молотити сою. Цьогоріч мусить жнивувати бобові на два тижні раніше.

«Першочергово соя, бо щось дуже сиплеться. Рятуємо те, що є. Не було дощів, тому зараз посуха сильна. А рослина від того тріскається», – зауважив фермер.

Читати ще: Волинські аграрії зібрали 960 тисяч тонн ранніх зернових та зернобобових культур

Пан Іван сам молотить на старенькому комбайні. У тяжкій праці скроплює землю потом. Його брат – на фронті.

«Ми трішки менші фермери, то не маємо чим збирати, наймати техніку. А зараз із нашою ситуацією в країні тяжко. Вкладати гроші, не знаючи, що тебе чекає зранку...» – бідкається Іван Ковальчук.

Чоловік сам жнивує, сам ремонтує техніку. А з нинішніми цінами на пальне, каже, ніякого заробітку.

«Як виходимо із ситуації? Малі фермери працюють поки в ноль. Самі розумієте – 60 гривень за літр солярки, а пшениця по п’ять. До війни було сім, а солярка по 30», – зазначив житель села Борочиче.

Читати ще: Настав час картоплі: чи задоволені волинські селяни врожаєм

Спекотне літо, кажуть фермери, вплинуло на якість сої. Трейдери в Україні ціну знижують, бо нібито в цьогорічного врожаю недостатньо білка. Платять від 10 до 16 тисяч гривень за тонну.

«Ціну на закупку сої, звісно, скинули. Причин шукають чимало: від того, що вона неякісна й не має білка, до того, що така ситуація (в країні). Хоча насправді зараз соя дорожчає на експортних ринках України. Але людині треба здати, щоб розрахуватися з боргами – і таких багато. Війна має вплив серйозний, але не основний.

Найбільший вплив завжди буде мати погода та закони й порядки, які є в країні. Як можна підвищувати ціни на пальне напередодні збирання врожаю? Але ж їх підвищили», – розповів заступник голови Асоціації фермерів Волині Олег Галасун.

Мінеральні добрива минулого місяця теж сильно подорожчали. Коли доходить до продажу сої, то дрібному фермеру за неї стільки не заплатять, як тим, хто експортує за кордон.

«Дрібний фермер не отримує відшкодування ПДВ. Великі експортери завжди отримують 20 % повернення. Це для держави збитки, а для олігархів прибутки», – відзначив Олег Галасун.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus