USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

«Позаочі нас називали «смертниками», – ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС з Волині

26 Квітня 2022 10:27
26 квітня минає 36 років із дня вибуху четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Серед тих, хто ліквідовував наслідки аварії – волиняни Петро Нікітенко та Ростислав Кухтей.

Як розповів Петро Нікітенко, до Чорнобиля потрапив 6 квітня 1987 року. На той момент чоловік працював начальником збірної автоколони Волинської області, йому був 31 рік, пише Суспільне.

«Вранці прийшла телетайпограма. Зібрав людей, пройшли медкомісію, дали заключення. Ввечері виїхали на Чорнобиль, а вже вранці були на Чорнобилі», – говорить волинянин.
Волинянин упродовж місяця виконував завдання в 30-кілометровій зоні від ЧАЕС. Позаочі, говорить чоловік, люди називали їх «смертниками», бо стільки часу там мало хто був.

«Якщо людям там хватило і три-чотири дні, а мені так було назначено. Керівників тримали довше. Військові стояли на Зеленому Мисі, а ми жили безпосередньо в Чорнобилі – в тих будинках, де людей виселили, а нас заселили», – зазначив ліквідатор аварії на ЧАЕС.
Петро Нікітенко каже: перевозив людей, які працювали безпосередньо на ліквідації наслідків аварії.

«450 осіб я щодня з Києва забирав. В Троєщині була зборка людей: вони 3-4 дні відпрацьовували вахту. Я їх туди відвозив і назад розвозив. Будували саркофаг, збирали графіт... Абсолютно все було заражено. Хто там знав, що таке радіація. Ото єдине, що горло дерло. 15 хвилин проходить – і мусиш води випити», – говорить волинянин.

Середній вік ліквідаторів аварії на ЧАЕС тоді був до 40 років, – розповів керівник громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля Волині» Ростислав Кухтей. З його слів, усього через радіаційне пекло пройшли 600 тисяч ліквідаторів аварії.
На Волині радіацією було охоплено 127 населених пунктів, 167 з половиною тисяч людей. Торік, з його слів, у ліквідаторів аварії зросли пенсії.

«Пенсії – сім, дев'ять і 14,5 тисяч гривень для ліквідаторів. Поставлено питання відновлення житлової проблеми», – додав керівник громадської організації.

Участь в ліквідації аварії на Чорнобильській електростанції брали 3 500 волинян, із яких у живих залишилося понад півтори тисячі людей, – додав голова громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля Волині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus