USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.32 10.45

Повістки поштою: у РТЦК пояснили, як формують списки оповіщення військовозобов’язаних

22 Жовтня 2024 08:43
Начальник адміністративного відділу районного територіального центру комплектування (РТЦК) у місті Києві Олег Коротченко пояснив, як формуються списки військовозобов’язаних та визначається, що саме цій людині прийде повістка поштою.

В етері телемарафону він розповів, чи допоміг процес оповіщення військовозобов’язаних поштою у роботі ТЦК та СП, передає УНІАН.

Коротченко зазначив, що списки формує не територіальний центр комплектування.

Читати ще: Нардепи пропонують 50% знижки на штраф за неоновлення даних

«Певні алгоритми щодо внесення певних військовозобов’язаних до списків оповіщення створюються за ініціативою Міністерства оборони. Тобто, конкретно вони обирають за допомогою засобів системи «Оберіг» тих, хто буде підлягати оповіщенню. Таким чином це працює», – акцентував він.

Спеціалісти ТЦК працюють на безпосередньому рівні виконання – вони формують сам документ.

«До нашої компетенції входить фактично тільки сформувати ці повістки. Зафіксувати їх або затвердити електронним підписом і тоді вже вони відправляються до адресату певним ланцюгом», – підкреслив він.

Коротченко додав, що зараз через «Укрпошту» отримують повістки особи, які провели уточнення даних, в тому числі, через Резерв+, так і ті, хто не з’являвся до ТЦК та СП. У процесі надсилання повісток поштою основним завданням ТЦК є саме формування повістки, її затвердження електронним підписом і передача, а далі – контроль за прибуттям військовозобов’язаних.

Читати ще: Українці зможуть підписувати контракт із ЗСУ в застосунку «Резерв+»

«Після прибуття проводиться вивчення кожного військовозобов’язаного щодо ступеня придатності, наприклад, він відправляється на ВЛК. Якщо він має відстрочку або підстави на відстрочку, то в порядку постанови Кабміну № 560 запускається інша процедура. Далі проводиться вивчення професійно-ділових якостей кожного військовозобов’язаного з метою визначення найкращого його використання у ЗСУ, якщо звичайно він підлягає призову. За результатами зазначених заходів, вже формуються команди на призов, на відправку або особи, наприклад, укладають контракти зі Збройними Силами. Тобто, призов в тому чи іншому вигляд», – пояснив начальник адмінвідділу РТЦК у Києві.

Після того, як особа прийшла на пошту і отримала повістку, військовозобов’язаний бере військово-обліковий документ і прибуває до ТЦК та СП за місцем перебування на обліку.

«Явка – відповідно до 560-ї постанови Кабміну. Там до речі були нові зміни: протягом 7 днів вони мають з’явитися. Або у строки визначені самою повісткою – там визначаються певні строки. Особа прибуває до ТЦК та СП і вже діє за інструкцією посадових осіб ТЦК та СП. Постановою Кабміну № 560 визначено поважність причин неявки за повісткою і процедура їх підтвердження. Тобто, визначений певний перелік і він має бути документально підтверджений. Якщо цього не буде зроблено, можуть бути наслідки адміністративної відповідальності», – додав він.

Читати ще: При несплаті штрафу від ТЦК держава може списати гроші з картки чи забрати майно, – Мін’юст

Проблеми у надсиланні повісток поштою

За словами Коротченка, надсилання повісток військовозобов’язаним поштою показало певні проблемні моменти, які ще неунормовані.

«Проблемних питань зараз дуже багато. Фактично це оповіщення проводилося, так би мовити, в тестовому режимі. Оскільки кількість оповіщень велика, механізм взаємодії відверто почав показувати певну проблематику під час здійснення оповіщення. Тобто, перші партії пішли і вже почали випливати певні складнощі. Наприклад, оповіщення осіб, які мають підстави на відстрочку, мають бронювання», – акцентував військовий.

Він додав, що анонсовані механізми автоматичного бронювання і надання відстрочок до цього часу поки не запрацювали, як це мало би бути. Є певні складнощі, які в процесі викликають негативне відношення, зокрема до ТЦК. На думку Коротченка, поки інструмент повісток поштою не приніс якісних змін для роботи ТЦК та СП.

«Якісно наразі такого швидкого або всеосяжного стрибку я, наприклад, не побачив. До ТЦК та СП здебільшого йдуть особи, які впевнені у своїх підставах на відстрочку або на бронювання. Або якісь проблемні питання, що в принципі можуть бути вирішені в сторону військовозобов’язаного. Якщо в особи немає підстав на відстрочку або немає бронювання, то, на жаль...», – сказав він.

Він додав, що вся проблематика має бути проаналізована і подана до ініціатора (Міністерства оборони) впровадження такого механізму оповіщення військовозобов’язаних, щоб вирішити це питання системно.

«Найбільша складність пошти в тому, що це довго, дуже довго. Я думаю, має бути щось більш якісне, пропрацьоване. Весь досвід, який зараз був отриманий, потрібно зібрати і внести певні корективи, вони на часі і дуже потрібні», – резюмував начальник адмінвідділу РТЦК у Києві.

Як інформували, Кабмін зробив зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку, зрівнявши строки зберігання повісток ТЦК і судових повісток. Відповідні зміни передбачені постановою № 1147 від 8 жовтня. Тобто, повістки від ТЦК зберігатимуться на пошті лише три доби, а у військовозобов’язаного буде лише 72 години, щоб забрати рекомендований лист з повісткою. Якщо за цей час військовозобов’язаний не забере повістку, йому загрожуватиме штраф у 17 – 25,5 тисячі гривен. Кабмін уточнив, що поштар повинен вручати повістку особисто в руки адресату.

Через зміни в законодавстві повістка в армію може прийти поштою, тобто може опинитися у поштовій скриньці в кожного військовозобов’язаного громадянина України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 22 Жовтня 2024 19:35
Одні дибіли в ТЦК. Конкретний випадок. Людина в 2018 році виїзджає з України в іншу країну на постійне місце проживання. Для цього знімається з обліку в воєнкоматі і всіх структурах. В міграційній службі забирають паспорт і в закордонному паспорті ставить штамп про вибуття. Людина 6 років не живе в Україні. Вчора приходить лист по пошті про отримання повістки на адресу, де він був прописаний до 2015 року. (навіть не та , що була по факту станом на 2018) Скажіть, які дурні розсилають ті повістки?
bak Показати IP 24 Жовтня 2024 16:00
України немає є ЗУНР.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus