USD 41.15 41.47
  • USD 41.15 41.47
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Повідомили, чи готова Луцька громада до блекауту

Сьогодні 16:26
8 жовтня під час розширеної наради у Луцького міського голови говорили про готовність функціонування громади в умовах блекауту.

Про це інформує пресслужба міськради.

Як зазначив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Кирилюк, з початком опалювального сезону енергетична інфраструктура та об’єкти життєзабезпечення громади можуть стати першочерговими цілями для російських атак. Тому необхідно бути готовими до можливих перебоїв у роботі об’єктив критичної інфраструктури, зокрема, під час відключення енергопостачання.
При аварійному вимкненні електроенергії ПрАТ «Волиньобленерго», найперше, здійснює відновлення електропостачання для об’єктів, які в разі знеструмлення несуть екологічну небезпеку і є загроза здоров’ю та життю людей. У цьому випадку це – каналізаційні насосні станції та медичні заклади.

Наступний етап відновлення енергопостачання відбуватиметься для об’єктів критичної інфраструктури, котельних, водозаборів, об’єктів зв’язку.

Після чого здійснюватимуться роботи з відновлення електропостачання промислової групи споживачів та побутових споживачів.

Читати ще: Як Луцьк підготувався до опалювального сезону

У ДКП «Луцьктепло» на випадок виникнення перебоїв з постачанням електричної енергії всі джерела теплової енергії (котельні) забезпечені генераторами у кількості 45 одиниць (32 генератори на дизельному пальному та 13 на бензині). Проведено перевірку працездатності усіх генераторів електричної енергії та виконано їх технічне обслуговування підрядною організацією.

У період блекауту буде проводитись перемикання об’єктів теплопостачання в режим лише опалення (без надання послуги гарячого водопостачання).

Крім того, квартальна котельня на вул. Магістральній, 56 забезпечена подвійним резервом електричної енергії, бо з введенням в експлуатацію когенераційної установки, яка працює на природному газі, вона здатна повністю забезпечити потреби котельні в електричній енергії, у тому числі твердопаливної.

Також завершуються будівельно-монтажні роботи з встановлення другої когенераційної установки на квартальній котельні на вул. Зоряній, 3а. Введення в експлуатацію заплановано на жовтень 2024 року.

У КП «Луцькводоканал» встановлено 35 генераторів загальною потужністю 2 091 кВт для роботи в умовах блекауту (з них 15 встановлені на каналізаційних насосних станціях і водозаборах).

Читати ще: У Луцьку виділять 14 мільйонів для ліквідації наслідків обстрілу та компенсації постраждалим

Розроблено порядок включення генераторів в роботу та проведено навчання з персоналом на об’єктах водопостачання та водовідведення.

Підприємство має добовий запас води, може працювати на 60 % навантаження, при роботі від дизель-генераторів –12 годин, на своєму резервному запасі дизельного пального.

Підприємством сформовано резервний запас дизельного пального (5000 л).

В умовах повного блекауту КП «Луцькводоканал» зможе забезпечити подачу води до третього поверху в районі багатоповерхової забудови.

У різні райони міста питна вода буде доставлятись автотранспортом КП «Луцькводоканал» на 10 причепах обладнаних кубовими ємностями.

Для доставлення питної води залучатиметься автотранспорт підрозділів ДСНС, які обладнані однією п’яти кубовою та 16 кубовими ємностями.

Комунальні підприємства охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади укомплектовано 35 генераторами.

У Луцькій міській територіальній громаді створено 32 пункти незламності, а саме:

27 – заклади загальної середньої освіти,

5 – старостати старостинських округів.

Також пункти незламності обладнані в підрозділах ДСНС, поліції та в інших установах та організаціях. Підрозділи ДСНС в різних районах міста можуть виставити п’ять мобільних пунктів незламності. Загальна кількість пунктів незламності в громаді – 64.

Усі пункти незламності обладнані генераторами, пічками-буржуйками із запасом дров, ємностями з питною та технічною водою, місцями для сидіння, медичними аптечками, продуктами харчування тривалого зберігання, Wi-Fi зв’язком.

У 36 закладах дошкільної освіти та в Територіальному центрі соціального обслуговування населення Луцької міської територіальної громади створено та облаштовано пункти обігріву, які за потреби буде переведено у пункти незламності.

Читати ще: Відновлення будинку в Луцьку, пошкодженого під час ракетної атаки, обійдеться в понад 3 мільйони гривень

Відповідно до Програми розвитку цивільного захисту Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки на 2025 рік на придбання генераторів (часткове відшкодування їх вартості) планується передбачити 1 000 тис. грн.

В умовах блекауту надавачі послуг мобільного зв’язку, а саме: «Київстар», «Водафон», «Лайфселл» забезпечать роботу найважливіших базових станцій.

Перевезення пасажирів буде здійснюватись автобусним маршрутним транспортом.

Підрозділи поліції забезпечать правопорядок у громаді.

Міський голова Ігор Поліщук наголосив на тому, що 35 генераторів має підприємство «Луцькводоканал» та 46 генераторів придбало комунальне підприємство «Луцьктепло». Вони можуть на одну добу забезпечити лучан водою та теплом.
«На заправку цих генераторів нам необхідно 42 тисячі літрів дизеля і 1,5 тисячі літрів бензину. Тому необхідно вже зараз подумати про логістику. На випадок блекауту також продумати, яким чином ми будемо заправляти усі ці генератори. Необхідно укласти попередні договори з постачальниками пального, щоб вони оперативно могли заправляти всі ці генератори. Має бути відповідний автомобіль, бо у нас багато котелень та інших об’єктів критичної інфраструктури перебувають у таких місцях, куди великий бензовоз просто не доїде. Тому має бути маленький бензовоз, який зможе доїхати у важкодоступні місця.

Наголошую на тому, що коли відбувається блекаут (зазвичай, це відбувається під час повітряної тривоги, коли пошкоджуються об’єкти інфраструктури), працівники комунальних підприємств «Луцьктепло» та «Луцькводоканал» виїжджають на об’єкти після завершення сигналу тривоги і починають запускати генератори та систему в роботу. Після того, як надходить вода до системи, вона потрапляє до домівок лучан. Так само і тепло.

Тому в цей час (який може тривати кілька годин) лучанам варто не сидіти без води, а заздалегідь запастися водою. Рекомендую всім мати вдома якусь кількість технічної та питної води.

Крім того, усі пункти незламності та пункти обігріву під час блекауту мають бути відкриті, доступні для людей та забезпечені усім необхідним (вода, чай, печиво, аптечка, дрова, якщо є пічка буржуйка та пальне для дизель-генераторів). Усе це обов’язково має бути», – зазначив Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus