USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

Потужне виверження підводного вулкана Тонга змінило атмосферу Землі на багато років

Сьогодні 00:17
15 січня 2022 року сталося виверження підводного вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапаї, внаслідок чого утворилося потужне цунамі, яке зруйнувало будинки та забрало життя чотирьох людей по всій Тонзі. Іншим наслідком такого явища стала велика кількість аерозолю та водяної пари, яку вибух підняв у небо.

Про це пише УНІАН з посиланням на Live Science.

Тому дослідники вирішили з'ясувати, як виверження Хунги вплинуло на клімат у Південній півкулі у наступні два роки. За їхніми словами, впродовж року після виверження ефект охолодження від вулканічних аерозолів, які відбивають сонячне світло в космічний простір, був сильнішим, ніж потепління, спричинене водяними парами, які утримують тепло в атмосфері, однак більша частина впливу вулкана розсіялася до кінця 2023 року.

«Виверження вулкана Хунга викинуло в стратосферу близько 150 метричних мегатонн водяної пари – настільки багато, що це підвищило глобальний рівень стратосферної водяної пари приблизно на 10%. Це масивне впорскування води знизило температуру в тропічній стратосфері на 4°C у березні та квітні 2022 року. Своєю чергою, це тимчасове охолодження створило вторинну циркуляцію, яка призвела до зниження рівня озону протягом усього 2022 року», – зазначають у виданні.

Читати ще: У Тихому океані через виверження вулкана виник новий острів

Крім того, виверження вулкана викинуло в стратосферу від 0,5 до 1,5 метричних мегатонн діоксиду сірки. Відомо, що ця речовина утворює сульфатні аерозолі, які відбивають сонячне світло та можуть спричинити зменшення поверхневої радіаційної сили, або різниці між вхідним та вихідним випромінюванням.

«Це може призвести до глобального похолодання, якщо аерозольне навантаження досить велике, як це було під час виверження вулкана Пінатубо в 1991 році, коли було викинуто близько 20 метричних мегатонн діоксиду сірки. Аерозольне навантаження від виверження Хунга було не дуже великим, і його наслідки в основному обмежувалися Південною півкулею в 2022 і 2023 роках», – пояснили у матеріалі.

Читати ще: Виверження вулкана в Тихому океані: хвилі від цунамі дісталися Антарктиди

Попри те, що виверження короткочасно вплинуло на радіаційний баланс Землі, ця зміна була дуже незначною, адже глобальне зменшення радіаційного потоку становило менш як 0,25 вата на квадратний метр протягом двох років, перш ніж баланс повернувся до рівня, що був до виверження.

«Ця коротка зміна означає, що виверження вулкана Хунга могло спричинити незначне похолодання в Південній півкулі, але дослідники кажуть, що було б складно отримати таку ж інформацію лише на основі метеорологічних спостережень», – підкреслили у виданні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus