USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

Потепління океану може вплинути на втрату зору у восьминогів. Дослідження

Сьогодні 00:17
Нове дослідження свідчить, що через збільшення температури океану восьминоги можуть втратити зір та опинитися на межі виживання.

Як пише The Guardian, близько 70% мозку восьминога відповідають за зір, який відіграє вирішальну роль у спілкуванні та виявленні хижаків чи здобичі.

Дослідники встановили, що тепловий стрес через глобальне потепління може призвести до погіршення зору і збільшення смертності серед вагітних восьминогів-матерів та їхнього майбутнього потомства.

Під час експерименту дослідники помістили ембріони восьминогів у три різні температурні середовища: +19°C, +22°C (для імітації нинішніх літніх температур) та +25°C, яку прогнозують у 2100 році. Вчені з’ясували, що восьминоги, які перебували у середовищі за температури +25°C, виробляли значно менше білків, що відповідають за зір, ніж ті, які були в інших теплових режимах.

Читати ще: У Таїланді вчені вирощують в лабораторіях корали для порятунку рифів

«Один із структурованих білків, який присутній у великій кількості в кришталиках очей, зберігає прозорість і оптичну чіткість лінз, а інший відповідає за регенерацію зорових пігментів у фоторецепторах очей», – зазначила авторка дослідження К’яз Хуа.

За словами іншої співавторки дослідження Бронвін Гілландерс, «експеримент не є остаточним відтворенням того, що станеться з глобальним потеплінням, оскільки популяція восьминогів швидко зросла».

При цьому вона прогнозує, що підвищення температури може мати негативний вплив на восьминогів.

Читати ще: Природа допомагає науці: восьминіг надихнув вчених на створення нових моделей роботів
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus