USD 41.05 41.35
  • USD 41.05 41.35
  • EUR 41.00 41.45
  • PLN 10.35 10.53

Постаралася блискавка. Вчені виявили рідкісний вид кристалу

31 Січня 2023 00:16
Досліджуючи шматок фульгуриту, знайденого в Небрасці, міжнародна група дослідників знайшла квазікристал із 12-кратною симетрією. Колись існування подібної форми матерії вважалося неможливим.

Фульгурит – це шматок піску, кварцу або кременезему (SiO2), що спікся від удару блискавки, пише сайт NV.

Зазвичай фульгурити знаходять у місцях підвищеної грозової активності, наприклад, у горах. Оскільки сильний розряд електрики і висока температура провокують зміну кристалічної решітки речовини, всередині подібних каменів часом можна виявити кристали.

Вченим вже вдавалося знаходити ікосаедри, а також кристали, що мають восьми-, десяти- і дванадцятикутну симетрію.

Втім останні є порівняно недавньою і досить рідкісною знахідкою, про яку не могли й подумати ще кілька десятків років тому. До речі, першим описаним квазікристалом був ікосаедр – тобто кристал із віссю симетрії п’ятого порядку.

Але в камені з Небраски вдалося виявити кристал із дванадцятикутною симетрією.

«Усередині шматка породи, що зазнав розряду блискавки, було виявлено «додекагональний квазікристал», що складається з рівновіддалених один від одного атомних шарів, кожен з яких має 12-кратну симетрію та квазікристалічний порядок, неможливий для звичайних кристалів, – пишуть дослідники. – Відкриття передбачає механізми утворення квазікристалів у природі (на Землі й у космосі) й у лабораторії».

Учені пояснюють, що розуміння природи виникнення квазікристалів із симетрією подібного порядку, що передбачає вплив найвищих температур, може наблизити людство до розуміння того, що відбувалося в ранній сонячній туманності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
пенсіонерка Показати IP 31 Січня 2023 06:49
і що тепер пенсію піднімуть
лучанин до пенсіонерка Показати IP 31 Січня 2023 11:04
це залежить від країни

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus