USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Поранення болгаркою, падіння з дерева, опіки: які травми лікують луцькі лікарі

24 Серпня 2020 20:16
Травми в повсякденному житті – явище непоодиноке. Лишень у Луцькій міській клінічній лікарні таких пацієнтів щодня по кілька десятків. Медики кажуть: більшість травмувань стається через власну необережність, йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Зламана нога, ребра, ключиця – такою для пацієнтки Наталії виявилася плата за кілька відер вишень. Полізла зірвати ще жменьку – і впала.

«Скільки років лазила... З самого дитинства на тій вишні. Як то кажуть, росли, скубали її, а тут треба було, щоб раз – і така біда. Кожну гілочку знала, кожне місце, де ступити», – бідкається жінка.

Те, що не варто нехтувати технікою безпеки, на все життя запам’ятає і пан Олег. Майже 30% шкіри у нього – в глибоких опіках. Чоловік ремонтував автомобіль, бензин пролився в оглядову яму, а чекати, коли випарується, було ніколи. Тож він просто полив яму водою і на кілька метрів від’їхав.

«Одну гайку приварив, другу недоварив – і стався вибух над ямою. Мусив бігти через всю яму, через вогонь, бо наперед не міг вискочити. То все через поспіх. Почекати треба було, щоб воно геть випарувалось, і засипати піском чи ще чим», – критикує сам себе чоловік.

Скільки ще часу люди проведуть у лікарні – відомо хіба що медикам. Та й тим робити прогнози складно. Вони кажуть: схожі випадки непоодинокі. Травмованих тут по кілька десятків за добу.

«Люди більше звертаються з ранами. Тобто травмуються під час роботи з болгаркою, збирання картоплі, підрізання дерев, роботи в полі», – розповідає травматолог Луцької міської клінічної лікарні Ігор Шпетун.
Медики переконані: майже усіх цих травм можна було б уникнути, якби не людська легковажність. Але якщо вже біда сталася, важливо надати правильну першу допомогу. Якщо це опіки – відразу холодний компрес і дзвінок на лінію «103». Бо самолікування може обернутися ще глибшим ураженням. Якщо відрізало кінцівку – негайно зупинити кровотечу та правильно транспортувати відтяту частину.

«У якийсь чистий рушник, якщо це невідкладна допомога, чи будь-яку хустинку чисту загорнути пальчик, чи там кисть. Помістити в герметичний пакет. Цей пакет покласти в посудину або у пакет, заповнений водою. І бажано, щоб там був лід. Тобто має бути температура близько нуля», – пояснює ортопед-травматолог Луцької міської клінічної лікарні Микола Пемпко.

І найголовніше: в жодному разі не можна класти відрізану кінцівку безпосередньо в лід, бо тканини відімруть і на лікарське диво не лишиться навіть надії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus