USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Понад сотня проєктів: Волинь уже чотири роки лідирує в енергоощадній модернізації

19 Грудня 2023 16:06
Волинь є флагманом енергоефективності в Україні. Про це заявив директор Фонду Енергоефективності України Єгор Фаренюк під час моніторингового візиту до області.

Разом з головою Наглядової ради фонду Юлією Сабатюк він провів робочу зустріч, участь у якій взяли перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук, заступник керівника виконавчого апарату ради, очільник екологічної комісії Юрій Ройко, перший заступник міського голови Володимира, депутат облради Ярослав Матвійчук, перший заступник Ковельського міського голови Тарас Яковлев та керівник ГО «Волинський Інститут підтримки та розвитку громадських ініціатив» Петро Лавренюк.

Єгор Фаренюк зазначив, що від початку заснування Фонду Енергоефективності упродовж майже чотирьох років Волинь – незмінний і беззаперечний лідер в країні з реалізації проєктів комплексної енергоощадної модернізації «Енергодім». Загалом їх більше сотні, з яких 74 об’єкти повністю або частково завершені, ще 34 перебувають у процесі виконання.

Читати ще: Європейські інвестиції на розвиток ОСББ: у Луцьку підписали меморандум з фондом енергоефективності

Фонд енергоефективності – це державна установа, яка за рахунок кошів уряду та міжнародних донорів надає гранти і комплексні технічні рішення для термореновації багатоквартирних будинків з ОСББ на умовах співфінансування, (70% – асигнування Фонду, решта – інвестиція мешканців будинку). Після впровадження комплексу робіт (ремонт й утеплення фасадів і дахів, заміна вікон, встановлення індивідуальних теплових пунктів, збалансування систем опалення та освітлення) співвласники таких будівель у два-три рази зменшують оплату комунальних послуг і суттєво підвищують рівень комфорту.
Керівник Фонду Енергоефективності зауважив, що лідерство Волині у термореновації житлового фонду обумовлене не тільки високою активністю і згуртованістю мешканців багатоквартирних будинків, але й запровадженням місцевих програм підтримки енергоощадних ініціатив. Як зразок для наслідування у цьому контексті Єгор Фаренюк назвав Володимирську міську громаду. За активну взаємодію з Фондом та ефективну реалізацію програми «Енергодім» він відзначив подяками установи міського голову, його першого заступника Ярослава Матвійчука, а також голів ОСББ «Каштан» і «Затишок», які вже завершили термомодернізацію.

Аналізуючи результати співпраці з Фондом, Ярослав Матвійчук зазначив, що загалом Володимир реалізовує 11 таких проєктів. У двох вже тепломодернізованих будинках економія енергоресурсів склала від 35 до 64%.

«Крім відшкодування ОСББ відсотків за позиками на «Енергодім», у нас працюють ще кілька програм підтримки житлового фонду на умовах співфінансування з мешканцями. Це заміна внутрішньобудинкових мереж, ремонт ліфтів, благоустрій прибудинкових територій. Цьогоріч на ці потреби з міського бюджету було спрямовано майже 14 мільйонів гривень», – констатував він.
Читати ще: Не один будинок, а цілі квартали: на Волині розповіли, як планують розширити програму «Енергодім»

Своєю чергою Єгор Фаренюк презентував нові інструменти, які Фонд енергоефективності запроваджує для підтримки ОСББ, зауваживши, що з початком повномасштабного вторгнення вартість комплексної термореновації зросла удвічі, що суттєво обмежує спроможності співвласників. Тож зміни передбачають зменшення удвічі (до 10%) першого внеску ОСББ, запроваджено авансування робіт, а не оплата по факту їх виконання, як це було досі. Крім того, знайдено партнерський банк, який на постійній основі надаватиме цільове кредитування за проєктами Фонду енергоефективності.

Читати ще: Луцькому ОСББ, яке впровадило енергозберігальні заходи, відшкодують частину коштів

Голова наглядової ради Фонду Юлія Сабатюк зазначила, що, крім місцевих програм, додатковим механізмом підтримки ОСББ могла б стати і допомога обласного бюджету. З клопотанням про запровадження відповідної регіональної програми вона і звернулася до керівництва Волиньради.
Перший заступник голови Юрій Поліщук погодився, що підхід багаторівневої підтримки правильний. «За такими програми майбутнє, їх треба ухвалювати і в громадах, і на рівні області. Енергоощадним технологіям нема альтернативи, це вигідно усім – і людям, і громадам, і державі. Тож, переконаний, депутати обласної ради підтримають цю пропозицію», – зазначив Юрій Поліщук. Заразом він додав, що наступного року обласний бюджет матиме критично обмежені ресурси, і це єдина перешкода для реалізації ініціативи.

Заступник керівника виконавчого апарату Волиньради Юрій Ройко висловився за те, щоб підготовку обласної програми підтримки ОСББ на тепломодернізацію усе ж розпочати. «Написання якісного програмного документа коштів не вимагає, і це нам під силу. Це буде першим кроком, а далі ситуація може змінитися на краще», – сподівається він.

Тож сторони домовилися про створення робочої групи з підготовки такого документа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Василь Показати IP 19 Грудня 2023 18:10
Сабатюк,Лавренюк!І кошти з дежбюджету і ЄБРР.І міфічна економія в 2-3 рази!!Ця афера по утепленню та встановленню ІТП увійде в історію м.Луцька,як одна із найуспішних афер п. Сабатюк.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus