USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Понад рік паразит мігрував тілом: з повіки 33-річної волинянки витягли 11-сантиметрового гельмінта

11 Липня 2023 17:51
У Луцькому районі у 33-річної пацієнтки з лівої нижньої повіки видалили паразита, довжина якого сягала 11,3 см. Гельмінта доставили у мікробіологічну лабораторію, фахівці якої ідентифікували збудник дирофіляріозу. Це другий випадок захворювання в області у нинішньому році.

Як повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб, жінка почувається задовільно, в осередку захворювання проведене комплексне епідеміологічне розслідування.

Виявилося, що жінка ще минулоріч у березні відчула свербіння на шиї з правого боку, де помітила округле, червоне й болюче утворення. Більше того, воно щодня протягом тижня змінювало місце розташування на шиї і зрештою зникло. Влітку, восени та взимку ніяких схожих утворень на тілі не спостерігалося.

А вже цьогоріч на початку весни зʼявилось утворення того ж характеру на нижній ділянці живота: червоне, свербляче і болюче на дотик. Через три-чотири дні зникло, але зʼявилося на лівій руці і зміщувалося протягом пʼяти днів, потім три дні було розташоване на правій руці. За кілька днів після цього розпочалися сильні головні болі. Через деякий час утворення відчувалося на потиличній частині голови, яке протягом трьох днів перемістилося на лобну частину, де проявлялося ниткоподібною формою і викликало свербіж та болючість при натисканні. Потім утворення зникло, а вже за кілька днів напухла ліва верхня повіка, ввечері припухлість перемістилася на нижню повіку.

Під час огляду внутрішньої поверхні нижньої повіки у дзеркалі жінка побачила гельмінта. І лише після цього звернулась в офтальмологічне відділення, де паразита ургентно видалили.

Читати ще: Волинянин витягнув з-під шкіри 12-сантиметрового гельмінта

У Волинському ОЦКПХ наголошують: дирофіляріоз – небезпечне гельмінтозне захворювання собак і кішок (іноді людей), що викликається нематодами. Зараження тварин і людей відбувається через укус комарів, які разом з кров’ю переносять личинкову стадію гельмінта (мікрофілярії) від зараженої особини. Безпосередньо від тварин людина не заражається.

Личинки дирофілярії (мікрофілярії) в тілі комара розвиваються від 10 до 21 днів, залежно від температури навколишнього середовища.

Інкубаційний період після укусу комара до появи дорослого паразита під шкірою чи слизовими оболонками тіла людини триває від одного місяця до двох років.

Прояви захворювання залежать від локалізації паразита, в більшості випадків з’являється болюча чи безболісна пухлина, пацієнти часто відчувають свербіння, відчуття руху чогось під шкірою чи слизовою оболонкою, а також відзначають міграцію гельмінта, яка може підсилюватися при використанні мазей, компресів, при інших зігрівальних процедурах, фізичних навантаженнях.

При ураженні ока, яке виникає майже у 45% випадків, виникають вузли під шкірою повік чи кон’юнктивою, інколи хворий помічає пересування паразита, спостерігаються набряк повік, біль, сльозотеча. Прогноз сприятливий, після хірургічного видалення паразита пацієнт видужує.

Дирофіляріоз реєструється в Україні з 1996 року і має тенденцію до зростання. Поодинокі випадки цього захворювання на Волині реєструються з 2005 року. На сьогодні вже зафіксовано 24 випадки.

Щоб уберегтися від цього захворювання, необхідно захищати себе та домашніх тварин від укусів комарів, застосовуючи різні види репелентів, інсектицидів та фумігаторів. У природі варто одягатися в одяг з максимальним захистом від укусів комарів, особливо у години їх активності. В приміщеннях рекомендується встановлювати протимоскітні сітки на вікна та двері, до того ж необхідно боротися з комарами в підвалах житлових будинків, у яких вони можуть перебувати увесь рік та через вентиляційні системи потрапляти в квартири. Своєчасно виявляти та лікувати дирофіляріоз у домашніх улюбленців. Проводити дегельмінтизацію не лише домашніх, а й безпритульних тварин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іпохондрик Показати IP 11 Липня 2023 22:14
Щоб комарям вбити людину - потрібно 400 тисяч укусів одночасно. Але ще вони - є переносниками цього паразита. Недавно прочитав і тепер пшикаюсь репелентом замість дезодоранта кожен вечір.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus