USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Понад 90 тисяч доз: на Волині розкидатимуть приманки з вакциною проти сказу для диких тварин

7 Вересня 2023 22:03
У Луцькому районі з 12 вересня в рамках осінньої кампанії пероральної імунізації вакцинуватимуть диких тварин проти сказу.

Про це Суспільному Волині розповів начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби в області Анатолій Тимофіюк.

Для цього, з його слів, передбачили 92 250 доз приманок із вакциною, яку розкладатимуть у районі на площі 3 690 квадратних кілометрів, зокрема в польових і лісових угіддях, обабіч доріг і поза межами населених пунктів та водойм. Наземний метод вакцинації (вручну) диких тварин у Луцькому районі застосовують вперше.

Зі слів спеціаліста, приманка має вигляд брикетів розміром 3×5 зі специфічним запахом. Всередині приманки знаходиться капсула (маленький поліетиленовий пакетик) із вакциною проти сказу. Під час поїдання тварина прокушує капсулу й таким чином отримує щеплення. Така антирабічна вакцина безпечна для людей та тварин. Жителів району просять не брати приманки руками, не руйнувати та не переносити в інші місця.

Читати ще: Кіт покусав маму з дітьми: на Волині ціле село на карантині через сказ

У районі створять робочі групи з поширення таких приманок, до складу яких входитимуть ветеринарні лікарі, спеціалісти органів місцевого самоврядування, фахівці лісомисливських господарств і користувачі мисливських угідь.

Як додав Анатолій Тимофіюк, загалом в області впродовж 2023 року зареєстрували 29 неблагополучних пунктів щодо сказу, де захворіла 31 тварина. Зокрема в Луцькому районі таких пунктів 14, де захворіло 15 тварин.

Станом на 6 вересня карантинні обмеження зняли з 24 неблагополучних пунктів, ще в п’яти пунктах карантин триває.

Сказ – одне з найнебезпечніших вірусних захворювань для тварин та людей, спричинене нейротропним вірусом. Це надзвичайно небезпечна хвороба, що супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги недуга закінчується летально. Раніше приманки з вакциною для диких тварин розповсюджували за допомогою авіації. В умовах воєнного стану – це заборонено, тому вакцину будуть розкидати наземним методом.

Раніше ми повідомляли, що на Волині визначили 18 місць, для проведення щорічної вакцинації домашніх тварин від сказу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus