USD 41.05 41.45
  • USD 41.05 41.45
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Понад 40% українських біженців, які приїхали до Британії на початку війни, знайшли роботу

28 Серпня 2022 06:40
Чотири з десяти українських біженців, що приїхали до Великої Британії від початку війни, вже знайшли роботу.

Про це повідомило Бюро національної статистики (ONS), передає ВВС.

Близько 37% респондентів заявили, що мають достатньо грошей, щоб прогодувати себе протягом наступних трьох місяців.

Частка громадян України, що працюють у Британії, зросла з 9% у квітні до 42% на початку серпня.

Загалом з України до Великої Британії приїхали понад 100 тисяч людей за двома візовими схемами – «Возз'єднання з родиною» та «Дім для українців».

За першою схемою, спонсором британської візи для своїх родичів можуть стати українці, що мешкають у Британії, за другою – спонсором візи може бути будь-який мешканець Британії, незалежно від громадянства.

При цьому людині необхідно мати дозвіл на перебування протягом не менш як шести місяців і вільну кімнату, квартиру або будинок.
«Я люблю цю країну»

31-річна Вероніка Кеєва переїхала до Британії у травні з чотирирічною дочкою і швидко знайшла роботу координатора проєкту в Суїндоні.

У розмові з ВВС вона назвала свій досвід пошуку роботи чудовим і особливо наголосила на допомозі місцевої ради та центру зайнятості, а також порадах її спонсорів.

Вероніка розповідає, що її підтримували не для годиться, справді відповідаючи на запитання та надавши можливість підлаштувати графік роботи під потреби її доньки.

Батько Вероніки залишився в Україні, він служить у війську, але до війни кілька років жив у Британії. Вона каже, що для неї велика честь відвідати місця, де побував її батько.
Іванна Воронцова зараз мешкає зі своїми тіткою та дядьком у Вокінгу, але каже, що хвилюється за батьків, які залишились в Україні, за п'ять годин їзди від польського кордону.

Іванна починає день з того, що телефонує додому й розмовляє з батьками. Вона каже, що хоч вони й далеко від місць основних боїв, постійно чують сигнали повітряної тривоги і щодня прокидаються, не знаючи, чого очікувати найближчим часом.

Читати ще: Ірландія призупинила безвіз для біженців із 20 країн, щоб звільнити місце для українців

Вона розповіла, що влаштувалася на роботу до служби підтримки студентів у Вокінгу і їй було легко адаптуватися до життя у Британії.

«Всі люди, яких я тут зустріла, були милі й висловлювали мені підтримку. Я люблю цю країну», – каже Іванна.

39-річна Ольга Бєлоглазова виїхала з Каховки на півдні України у березні разом з чоловіком та трьома дітьми. Спочатку сім'я приїхала до Латвії, де пробула два місяці, а потім, коли Британія відкрила візові програми, вони через фейсбук змогли знайти спонсора, який запропонував їм будинок у Саттон-Баннінгтоні в графстві Ноттінгемшир (центральна Англія).

Вони були дуже зворушені, коли приїхали й побачили, що господарі будинку прикрасили свою вулицю українськими прапорами.

«Ми відчули себе такими бажаними гостями», – каже Ольга.

В Україні вона працювала в агентстві цифрової реклами, але тепер збирається змінити кар'єру й стати доглядальницею.

«Я справді хочу це зробити», – каже Бєлоглазова.

З якими проблемами стикаються біженці

Біженцям, які отримали візу, дозволено залишатися у Британії на строк до трьох років, а потрапивши до країни, українці мають право на роботу, доступ до пільг, освіти та охорони здоров'я.

За правилами програми «Дім для українців», мінімальний термін, на який спонсори можуть запросити біженців до себе додому або дозволити пожити у вільному житлі, становить пів року.

Ще один нещодавній звіт ONS показав, що чверть спонсорів не збираються подовжувати цей термін, тобто багатьом біженцям вже найближчим часом доведеться шукати нове житло.

Для багатьох спонсорів це рішення пов'язане з найсильнішим за останні десятиліття подорожчанням життя – величезними рахунками за електроенергію, газ та двозначною інфляцією.
При цьому рівно стільки ж спонсорів заявили, що готові дозволити біженцям залишитися довше, ніж на пів року.

Українські біженці також розповідають про проблеми зі знанням англійської мови, що заважає їм і в пошуку роботи, і в соціалізації.

Крім того, для деяких посад необхідно надати низку спеціальних документів, наприклад, довідки про відсутність судимості. На біженців немає записів у системі британського правосуддя, а українські сертифікати через війну важко отримати. Зокрема з такими проблемами стикаються українці, які хочуть влаштуватися на роботу до шкіл чи дитячих садків.

Однак, попри це, останнє дослідження показало, що 93% громадян України, що взяли участь у першому квітневому опитуванні, залишаються в країні, хоча більшість респондентів тоді заявили, що не розуміють, як подати заяву на подовження чи зміну своєї візи або на які державні пільги можуть претендувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus