USD 41.50 41.85
  • USD 41.50 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Понад 200 робіт: майстриня з Луцька осучаснює давні вишиті сорочки

18 Травня 2023 23:37
Орієнтовно 230 різних вишитих робіт створила лучанка Наталія Рубльова.

Суспільному жінка розповіла, що уміє вишивати з дитинства, але постійно і серйозно працює з вишивкою 16 років.

Декотрі вишиті вироби Наталія Рубльова принесла у майстерню Палацу культури Луцька. Кожен з них, – каже, – неповторний, а сам процес вишивання називає медитацією. Зараз жінка вишиває Алатир – козацьку зірку для чоловічої сорочки.

Узори, їх поєднання, крій сорочок і суконь створює самотужки, – каже Наталія. Також майстриня осучаснює давні вишиванки. Один із найстаріших узорів відтворила з сорочки, якій понад 200 років. Вона зберігається у фондах музею.
«Це сорочка для такої старшої пані. Чому для старшої, бо тут є пташка-горличка. Це був символ сім’ї. Вона була ґаздинею, домашнє гніздечко вела. Тут є ружі і є ягідки, що символізує зрілу жінку, бо молодим дівчатам вишивали тільки квіточки», – розповідає жінка.
Ідею для створення майбутньої вишиванки може виношувати два роки, а вишити виріб за місяць, – каже вишивальниця.

Зі слів майстрині, їй цікаво відтворювати не тільки українські вишивки, а й іноземні узори і техніки.
Наталія Рубльова каже: вишиванки одягає повсякдень, а не лише на свято. Часто приходить у вишитому вбранні на роботу у Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти, де викладає цифрову компетентність для вчителів. Колеги-педагоги на вишиванку, – говорить, – реагують з приємністю.

На замовлення Наталія Рубльова не вишиває, створює усе для душевного задоволення і краси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus