USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.58

Понад 100 мотанок за рік: волинська майстриня не втомлюється робити ляльки й донатити на ЗСУ

8 Червня 2024 13:25
Олена Філіпчук із Колодяжного продає власноруч виготовлені ляльки-мотанки на благодійних ярмарках і виручені кошти – від трьох тисяч і більше – віддає на потреби наших захисників. За рік жінка задонатила на ЗСУ понад 40 тисяч гривень.

Майстриня робить найрізноманітніші ляльки-мотанки з 2014 року, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Хотілося трохи допомогти нашим бійцям. І я побачила малюнок у шкільному підручнику онука, знайшла схеми в інтернеті й відтоді стала працювати. Звичайно, з того часу мотанки вдосконалилися, стали кращими, я їх стала робити швидше. Зараз процес у мене займає менше часу», – каже Олена Філіпчук.

Вона додає: на виготовлення мотанок різних видів і часу йде по-різному. Велику увагу майстриня приділяє одягу та аксесуарам своїх ляльок.

Читати ще: «Удвічі більше доначу, ніж отримую пенсії». Майстриня з Волині виготовляє ляльки-мотанки і волонтерить для армії з 2014 року

«Якщо я роблю дівчинку, наречену, то часу йде більше. Потрібно зробити зачіску, віночок. Треба добрий день попрацювати, щоб її одягнути та прикрасити. Якщо я роблю намисто, то намиста. Якщо шию сорочки, то багато. Тоді одягнути ляльку мені швидше. Я за день можу зробити та одягнути дві ляльки, якщо весь одяг готовий», – зазначає майстриня.

Із роками вона змінила техніку створення ляльок.

«Я раніше робила на пластмасових пляшках. Клала всередину зерно, закручувала кришечку й до тієї кришечки прикріплювала голівку, далі – ручки. І ці ляльки були більш об’ємні. Зараз вони тендітніші, тому що я їх роблю на дерев’яних підставках. Допомагають робити каркас для ляльки племінниця й онучок. Одягаю, підбираю весь матеріал, складаю я», – пояснює Олена Філіпчук.
За рік жінка зробила близько 150 ляльок-мотанок. Віддає їх на благодійні ярмарки та дарує. Майстриня каже: нині отримує не лише більше замовлень, а й більше матеріалів для створення ляльок.

Читати ще: Майстриня з Колодяжного виготовляє ляльки-мотанки і збирає кошти для ЗСУ

«Із фірми з Луцька мені вислали 17-кілограмову посилку. Там було багато вишивки, різних матеріалів, декоративних речей. Я дуже вдячна їм за те, що вони мені допомогли. Люди почали мені нести матеріали. Хтось хустинки несе, хтось – рушничок. І я шию лялечки», – дякує майстриня.

Вона підготувала мотанки і на ярмарок до Міжнародного дня захисту дітей. Олена Філіпчук майструє різні вироби – за побажаннями людей. Часто ляльок купують на подарунок за кордон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus