USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Помідори на даху: як пенсіонер облаштував город у центрі Луцька

13 Серпня 2023 14:54
Урожай – на даху. У центрі Луцька просто на будинку ростуть помідори. Колишній інкасатор банку вирощує та збирає врожай там уже не перший рік.

Близько 30 саджанців ловлять промінчики сонця на верхівці чи то хліва, чи то комори. Ця і ще кілька господарських споруд належать мешканцям восьмиквартирного будинку, що поряд. Їх звели ще в 1959 році. Будували на совість, адже дах комори – із залізобетонної плити. З часом тут назбиралося стільки ґрунту і піску, що власник комори вирішив облаштувати город, ідеться в сюжеті 12 каналу.

«Сусіди питали, чого я нічого не саджу тут. А я кажу: часу немає. Я ж по 12-14 годин на роботі. Коли ж мені садити, за тим же дивитися треба», – говорить Олександр.

Він – колишній інкасатор банку. Коли вийшов на пенсію, захопився городництвом. І вже 11 років із власної грядки і салати робить, і консервацію на зиму готує. Торік навіть не купував помідори на ринку. Законсервував, хвалиться, аж дев’ять трилітрових банок. Має грядки і біля будинку, знизу, але зізнається, що кращий врожай збирає таки на висоті.

«Отут набагато краще. Тут більше сонця. Там воно теж попадає, але не так», – зазначає чоловік.

Особливих секретів у вирощуванні овочів господар не має. Спеціальними добривами, переконує, не користується. Бере тільки органічні речовини.

«Каву я в унітаз не виливаю. Коли поп’ю, гущу збираю в пластмасову пляшечку, а потім на грядки висипаю», – додає Олександр.

Колись город на даху йому було зручно поливати: туди було проведено шланг із водою. Але комунальники конструкцію забрали. Тому відра з водою доводиться піднімати на верхівку самотужки. Однак зазвичай для поливу вистачає дощу.

Аби дістатися до городу, чоловік обходить комори, сходинками через насипаний пагорб піднімається на дах і під стіною йде до своїх помідорів.
Читати ще: Жнива в розпалі: чому волинські фермери не хочуть сіяти пшеницю

Головне питання: чому вирощує на даху? Відповідь проста: чому б і ні.

«А нащо щоб земля стояла. Тож краще, ніж бур’ян росте. Є якась користь. Так, треба руками працювати, старатися», – наголошує Олександр.

Перший цьогорічний врожай він зібрав десь півтора тижні тому. Шкідників на рослинах поки не помічає, а як буде далі, залежить від погоди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Муніципальна варта Показати IP 13 Серпня 2023 15:25
Щя муніципали набіжать і розгромлять усьо нафіг, бо псує благоустрій, а дєду ще виставлять рахунок за демонтаж і утилізацію
123 Показати IP 13 Серпня 2023 16:25
Молодець, чоловіче!
Дачник Показати IP 13 Серпня 2023 17:50
Навіщо на даху? Людей смішити? Чи дивувати? Навіщо ці (вибачте), "сенсації"? Земля пустує, заросла кропивою і чортополохом. В області не обробляється 270 тис. га землі. Нехай попросить клаптик землі в тих землевласників, хто "вирощує" борщівник.
Костя до Дачник Показати IP 13 Серпня 2023 22:36
Діду по фану погратися помідорами, йому і багатьом іншим не треба гектари у місцях де ворони розвертаються
Аксіома Показати IP 13 Серпня 2023 20:01
Людину з села витягти можна, а ось село з людини - ні !
фермер до Аксіома Показати IP 14 Серпня 2023 13:20
А якщо всіх "з села витягти" і село з них "витягти", то що ти будеш жерти, скотиняко ти бараняча?! Асфальт будеш в місті гризти? ДолвбоДятел ти без мізків!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus