USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Померла лауреатка Нобелівської премії з літератури Еліс Манро

15 Травня 2024 13:41
Канадська письменниця, лауреатка Нобелівської премії з літератури, володарка Міжнародної Букерівської премії Еліс Манро померла у віці 92 років.

Як підтвердила її родина, письменниця померла у своєму будинку в Порт Хоуп (Онтаріо) вночі понеділка, 13 травня, повідомляє УП. Життя з поиланням на ВВС.

Відомо, що Манро страждала від деменції понад десять останніх років.

«Еліс Манро є національним скарбом – письменницею величезної глибини, емпатії та людяності, чиї твори читають, захоплюються та шанують читачі по всій Канаді та в усьому світі», – прокоментувала новину генеральна директорка Penguin Random House Canada Крістін Кокрейн.

Хто така Еліс Манро

Еліс Манро народилася 1931 року в Канаді у родині фермера і шкільної вчительки. Стала найкращою випускницею своєї середньої школи та отримала стипендію для навчання в Університеті Західного Онтаріо. Мала найвищий бал з англійської серед усіх студентів, які подавали документи до університету. Вивчала англійську мову та журналістику.

У 1950 році її оповідання «Вимірювання тіні» придбала канадська радіостанція CBC. Відтоді її твори звучали на CBC й публікували в кількох канадських періодичних виданнях – зокрема Tamarack Review, Montrealer та Canadian Forum.

У 1968 році Манро видала першу збірку оповідань «Танець щасливих тіней». Вона отримала найвищу літературну нагороду Канади – премію генерал-губернатора.

Згодом зосередилася на написанні роману, але зрештою розділила його на збірку пов'язаних між собою оповідань «Життя дівчат і жінок», яку було опубліковано в 1971 році. За свою кар'єру вона так і не написала роману.

У 1997 році письменниця отримала приз Всесвітньої організації письменників PEN. У 2009 році стала лауреаткою Міжнародної Букерівської премії за життєві досягнення.

«Читати Еліс Манро – це щоразу дізнаватися щось таке, про що ви ніколи раніше не думали», – зазначало тоді журі Букера.

У 2013 році Манро отримала Нобелівську премію з літератури. Нобелівський комітет назвав канадську письменницю «майстром сучасного короткого оповідання».

Українською оповідання письменниці друкувало «Видавництво Старого Лева». У 2017 році там вийшла збірка «Забагато щастя».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus