USD 41.05 41.37
  • USD 41.05 41.37
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.60

Помер видатний український мовознавець Костянтин Тищенко

24 Липня 2023 13:52
У неділю, 23 липня, помер відомий український мовознавець, перекладач, викладач і знавець майже 50 мов Костянтин Тищенко. За тиждень йому мало б виповнитися 82 роки.

Про це повідомили Інститут мовознавства імені O.O.Потебні НАН України та Київський національний університет імені Тараса Шевченка у Facebook.

«Українська наука про мову втратила визнаного фахівця із загального мовознавства, метатеорії мовознавства, знакової теорії мови, романського та східного мовознавства, автора глибоких, новаторських праць із германістики, кельтології, баскології, фінознавства, балканістики, алтаїстики, топоніміки, історії української мови», – йдеться в повідомленні Інституту мовознавства.

«На 82 році пішов із життя відомий український мовознавець, перекладач, викладач і знавець майже п’ятьох десятків різносистемних мов, доктор філологічних наук, професор кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу, засновник і багаторічний очільник першого у світі Лінгвістичного навчального музею ­– Костянтин Миколайович Тищенко.

Понад 60 років життя Костянтина Миколайовича було пов’язано з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка», – зазначають у КНУ.

Довідка

Костянтин Тищенко – український мовознавець, педагог, перекладач, доктор філологічних наук, професор. Є автором понад 240 праць, що стосується метатеорії мовознавства, знакової теорії мови, лінгвістичних закономірностей, оптимізації морфологічних описів мов, проблем розвитку мови тощо. Народився в сім'ї архітектора та шкільної вчительки 30 липня 1941 в Глухові Сумська області.

Після захисту дисертації у 1992-му очолив кафедру теорії та практики східних мов Київського національного університету ім. Т. Шевченка, яку згодом реорганізували в кафедру східної філології, а в 1995-му виділили кафедру Близького Сходу. Нею Тищенко завідував 9 років.

У 2001-2010 роках був завідувачем заснованого ним 1992 року Лінгвістичного навчального музею при КНУ ім. Т. Шевченка.

Тищенко – викладач і знавець понад двох десятків різносистемних мов. Читав лекції з загального мовознавства, а також вів курси французької, італійської, перської, фінської, баскської, валлійської та інших мов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus