USD 40.65 40.95
  • USD 40.65 40.95
  • EUR 40.75 41.10
  • PLN 10.00 10.25

Помер відомий албанський письменник Ісмаїл Кадаре

2 Липня 2024 13:14
Всесвітньо відомий албанський письменник і поет Ісмаїл Кадаре помер у Тирані у віці 88 років.

Про це повідомив його видавець Буджар Худрі з Onufri Publishing House, повідомляє Українська правда. Життя з посиланням на Acossiated Press.

Худрі уточнив, що письменник помер у понеділок, 1 липня, вранці після того, як його доставили до лікарні.

Медсестра цієї лікарні на умовах анонімності повідомила, що Кадаре привезли до відділення невідкладної допомоги після того, як у нього зупинилося серце.

Свої співчуття з приводу загибелі письменника висловив президент Албанії Байрам Беґай: «Албанія та албанці втратили генія слова, свого духовного емансипатора, Балкани – співця своїх міфів, Європа та світ – одного з найвідоміших представників сучасної літератури».

Уряд Албанії оголосив національну жалобу на два дні – 2 та 3 липня. По всій країні будуть приспущені державні прапори. У середу після похорону Кадаре пам’ять загиблого вшанують масштабною хвилиною мовчання.

Читати ще: У США помер видатний український винахідник і пластун Любомир Романків

На смерть албанського автора відреагувала й українська письменниця Оксана Забужко. «Пішла епоха» © – епоха надії на те, що Європа зможе вилізти з усіх своїх повоєнних гнояків «еволюційним шляхом», – написала вона.

Про Ісмаїла Кадаре

Ісмаїл Кадаре – один із найзначніших літераторів Албанії, поет, прозаїк та есеїст. Лауреат Букерівської премії 2005 року. Кілька разів був номінований на Нобелівську премію з літератури.

Всесвітньо відомим Кадаре зробив роман «Генерал мертвої армії» 1963 року, за яким зняли фільм з Марчелло Мастроянні та Анук Еме. Книга розповідає історію італійського генерала, якого відправили до Албанії, щоб знайти і репатріювати кістки тисяч своїх співвітчизників, що загинули там під час Другої світової війни.

Інші відомі твори Кадаре: «Хто поверне Дорунтін?» (1979), «Три прогони моста» (1981), «Три скорботні пісні для Косова» (1998).

У ті часи Албанією керував комуністичний уряд нині покійного диктатора Енвера Ходжі, який перетворив країну на найбільш ізольовану в Європі. Тож восени 1990 року, за кілька місяців до падіння комуністичного режиму після студентських протестів, письменник втік до Франції. Відтоді жив у Парижі, та повернувся до столиці Албанії, Тирани, лише нещодавно.

У 2023 році президент Франції Еммануель Макрон, відвідуючи Албанію, удостоїв письменника титулу Великого офіцера ордена Почесного легіону.

В Україні романи Кадаре виходили у видавництві «Фоліо». У 2023 році тут випустили найвідоміший роман автора – «Генерал мертвої армії», а 2024-го – «Барабани дощу», який називають знаковим для літератури ХХ століття твором.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Радувець Ларіса Показати IP 2 Липня 2024 13:30
Щось не дуже відомий.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus