USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Помер Василь Лановий. Чим запам'ятався один із найкрасивіших радянських акторів

29 Січня 2021 08:15
28 січня, помер відомий актор театру і кіно Василь Лановий. Цю інформацію підтвердила його дружина Ірина Купченко. Акторові було 87 років.

Він вважався одним з найкрасивіших радянських артистів. За його плечима ролі в таких популярних фільмах, як «Червоні вітрила», «Сімнадцять миттєвостей весни», «Офіцери», «Війна і мир», «Дні Турбіних». Лановий родом з України, коріння його сім’ї в Одеській області. Він був внесений до чорного списку Мінкульту за загрозу нацбезпеці України.

«Страна» зібрала інформацію про те, чим запам’ятався відомий актор і що він говорив про Україну.

Причини смерті

Здоров’я Василя Ланового погіршилося останнім часом. Він знаходився в лікарні з початку січня. Його госпіталізували після того, як стало відомо, що він і його дружина заразилися коронавірусом. Він почував себе добре, але лікарі вирішили його покласти в лікарню через вік.

Там у Ланового виявили ураження 5% легенів і поставили діагноз пневмонія. 27 січня стало відомо, що актор перебуває в реанімації, де його підключили до апарату штучної вентиляції легенів (ШВЛ).

Як розповів композитор В’ячеслав Моцардо, за 20 днів під крапельницею артист ослаб, тому його перевели в реанімацію

28 січня ЗМІ написали, що він пережив клінічну смерть через ускладнення від коронавірусу.

Як пише Mash, після обіду сатурація в легенях впала до критичного показника – 91 (норма сатурації 95). Василю Лановому поставили дренаж в правій плевральній порожнині, застосовували стимулюючі препарати, що підвищують тиск, але врятувати його не вдалося.

За останні дні в лікарні Василю Лановому зробили чотири тести на коронавірус, що показали негативний результат, тобто він видужав, але організм не впорався з ускладненнями.

Найвідоміші ролі

Майже всі ролі Ланового героїчно-романтичні, хоча він зізнавався, що мріяв про комедійні образи.

"Атестат зрілості"

Популярність йому принесла роль у фільмі «Атестат зрілості», де він зіграв розбещеного старшокласника.


"Червоні вітрила" Капітан Грей

До зйомок за плечима у 26-річного актора були головні ролі у фільмах «Атестат зрілості» і «Так гартувалася сталь». Його відразу ж затвердили після проб, а ось актрису шукали довго. В результаті образ Ассоль втілила 16-річна дочка Олександра Вертинського Анастасія. Більшість сцен знімали в Ялті і Коктебелі. А замок Грея – у Воронцовському палаці, в Алупці.


Іван Варавва "Офіцери"

Івана Варраву хотіли зіграти такі відомі актори, як Олег Єфремов, Валентин Гафт, Олександр Лазарєв. І режисерові спочатку більше за інших сподобався Єфремов, але той був зайнятий. Тоді вирішили зупинитися на Василі Лановому. До речі, у Ланового та Юматова, який виконав роль його друга Трофимова, були натягнуті відносини зі зйомок «Як гартувалася сталь», але в цьому фільмі вони помирилися і стали кращими друзями. Зйомки проходили в Росії, Криму, Туркменії.


Анатоль Курагін "Війна і мир"

Фільм знімали шість років. У 1969 році він отримав «Оскар», як краща картина іноземною мовою.


Олексій Вронський "Анна Кареніна"

У цій картині партнеркою Ланового була колишня дружина Тетяна Самойлова. Вони зустрілися на знімальному майданчику через 8 років після розлучення.
Карл Вольф "Сімнадцять миттєвостей весни"

Спочатку актор хотів відмовитися від ролі генерала Вольфа, але режисер Тетяна Ліознова переконала його. Вона сказала, що не потрібно робити персонажа сволотою, що це розумний і сильний супротивник. Письменник Юліан Семенов, який написав роман про Штірліца, подивившись серіал, розповідав, що не впізнав Ланового в ролі Вольфа.


"Три мушкетери" Кардинал Рішельє

Актор зізнався, що йому сподобався персонаж, оскільки для нього була головною держава і його хвилювала доля Франції більше Анни Австрійської, яка займалася особистими справами.
"Полосатий рейс"

Була у нього і одна з улюблених ролей, комедійна. В епізоді фільму «Смугастий рейс» він зіграв відпочивальника, який вигукував «Красиво пливуть – ота група в смугастих купальниках».


Особисте життя

Актор був тричі одружений, всі три рази його обраницями ставали актриси. Перша дружина – однокурсниця Тетяна Самойлова. Шлюб розпався через постійні акторські роз’їзди і побутову невлаштованість. До того ж Тетяна зважилася на аборт, злякавшись злиднів, а Лановий був проти. Вони розлучилися, коли їм було по 24 роки.

Другою дружиною стала Тамара Зяблова, загибла в автокатастрофі під час вагітності. До речі, коли вона відпочивала в Криму, Лановий, зайнятий на зйомках в «Червоних вітрилах», вирішив зробити їй сюрприз і приплив в Ялту під червоними вітрилами.

Захоплювався актор і Зінаїдою Кирієнко, але вона не відповіла взаємністю, заявивши, що він їй не до смаку.

Третьою і останньою дружиною стала Ірина Купченко. На момент весілля їй було 23, йому – 37.
У цьому шлюбі народилося двоє синів – Олександр і Сергій. Вони вирішили не йти в сферу кіно. Саша закінчив істфак МДУ, молодший – економічний факультет. Сергій Лановий переживав, що при пологах помер його брат-близнюк, часто втікав з дому, вживав наркотики. Він помер у віці 37 років від зупинки серця.

Лановий і Україна. За що його внесли у «Миротворець»

Сім’я Василя Ланового з села Стримба в Одеській області. У 1931 році батьки переїхали в Москву, тікаючи від голоду. Влітку 1941 року вони відправили сина на пару тижнів до дідуся з бабусею. Але почалася війна і Лановий побачив батьків аж через три роки. В тилу вони працювали на хімзаводі і стали інвалідами. Важка робота так виснажила Ланових-старших, що Лановий не впізнав матір, коли вони побачила його вперше після розлуки. На заводі вона вручну розливала «коктейль Молотова».

В інтерв’ю після 2014 року він говорив, що його рідні просили його не приїжджати «бо його вб’ють і не вибачаться». Останній раз він був у рідному селі в 90-х.

Лановий заявляв, що, як і його дружина Ірина, позбувся батьківщини і перетворився в іноземця в Україні.

«Я ненавиджу будь-який націоналізм, як російський, так і український», – говорив актор. З цих міркувань він відмовився грати у фільмі «Богдан Хмельницький» в Києві. Йому не сподобалося, що росіяни там виглядають варварами.

Лановий сильно заїкався в дитинстві, але в Москві його вилікували за півроку. Порадили співати українські пісні, оскільки там протяжні і співучі голосні.

Актора внесли в базу сайту «Миротворець» з формулюванням «Замах на суверенітет і територіальну цілісність України. Участь в антиукраїнських пропагандистських заходах. Свідоме порушення Державного кордону України з метою проникнення в окупований Росією Крим. Участь в спробах легалізації окупації АР Крим російськими загарбникам». Також йому закидають те, що він був головою опікунської ради акції «Безсмертний полк» і підписав листа на підтримку Володимира Путіна щодо України і Криму.
У 2017 році Мінкульт України на підставі звернення СБУ вніс Василя Ланового до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

Всього в списку 150 прізвищ. Серед них Ірина Алфьорова, Надія Бабкіна, Лев Лещенко, Микита Михалков, Михайло Боярський, Наталія Варлей, Олег Газманов, Емір Кустуріца.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
патріот Показати IP 29 Січня 2021 08:36
Царство Небесне Нехай спочиває з миром Зі своїм Миротворцем - хто взагалі залишився, хто є, ким можете пишатись?! :(
Доброзичливий до патріот Показати IP 29 Січня 2021 10:00
Бажаємо, щоб сонцеликий теж якнайшвидше зустрівся з Всевишнім.
777 до Доброзичливий Показати IP 29 Січня 2021 12:09
И чего.тебе без мозгов легче жить станет?.задолбали вы уже одно и то же плести под каждой новостью.
патріот до Доброзичливий Показати IP 29 Січня 2021 12:09
Іншим будете такого бажати - самі не побачите як опинетесь там! Земля кругла... Головою треба інколи думати!
жаль Показати IP 29 Січня 2021 09:00
светлые люди уходят
Злий дід Показати IP 29 Січня 2021 09:45
Дістали вже зі своїми чорними списками і *миротворцями*....
123 до Злий дід Показати IP 29 Січня 2021 10:03
Адептів Адольфа теж пропонуєте шанувати ?
777 Показати IP 29 Січня 2021 12:06
Вечная память.сильный актер и настоящий мужчина...От героев былых времен.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus