USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Помер український дисидент та політв'язень Василь Овсієнко

20 Липня 2023 09:12
На 75-му році життя обірвалося життя радянського дисидента і політв’язеня, українського громадського діяча, історика дисидентського руху та публіциста Василя Овсієнка.
Про це 19 липня повідомив журналіст Вахтанг Кіпіані у Facebook.

«Не стало Василя Овсієнка – людини численних чеснот, християнина, українського філолога, редактора, літописця руху опору, популяризатора життя і творчості Василя Стуса та інших дисидентів, політв’язня брежнєвсько-горбачовських таборів», – йдеться в дописі.

Василь Овсієнко останнім часом хворів, додав журналіст.

«Ми були дуже близькі. Останні роки Василь хворів. На цьому тижні ми обговорювали з його племінниками переведення його в краще місце для реабілітації та лікування. Це була велика людина, подвижник, яких одиниці на мільйони», – зазначив Кіпіані.
Довідка

Василь Овсієнко народився 8 квітня 1949 року в селі Ставки Радомишльського району Житомирської області. У 1967-1972 роках навчався на філологічному факультеті Київського університету. Уперше за звинуваченням у антирадянській агітації та пропаганді був заарештований у березні 1973 року та засуджений до чотирьох років позбавлення волі в таборах суворого режиму.

Звільнився 1977-го, але вже 1979-го знову був заарештований і засуджений до трьох років позбавлення волі. У вересні 1988 року увійшов до Всеукраїнської координаційної ради Української Гельсінської Спілки.

Овсієнко є володарем державних нагород, таких як орден князя Ярослава Мудрого, ордена «За заслуги» та ордена «За мужність».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus